dissabte, 6 de novembre del 2021

PARRÒQUIA D’HORTÓ. RIBERA D’URGELLET, L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE” DELS PIRINEUS

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de  nosaltres,  NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

 

En aquesta ocasió, seguint amb la sèrie de fotografiés de nuclis de població de l’Urgell sobirà,  publica una fotografia de la Parròquia d'Hortó ,  un nucli del municipi de la Ribera d'Urgellet,  situat a la dreta del Segre a 797 metres d'altitud en una elevació davant el poble, i cap del municipi, del Pla de Sant Tirs, aquest últim esquerra del Segre.


 



En una petita elevació hi ha l'església i algunes cases i en una esplanada hi ha el nucli principal. Segons la tradició local, l'emplaçament primitiu del poble era a la partida d'Hortó. El nom prové de la parròquia que es bastí al nou emplaçament, l'església de Sant Andreu.


N’havíem fet un parell de publicacions:


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/01/esglesia-parroquial-dhorto-advocada.html


https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/01/in-memoriam-de-lescola-de-la-parroquia.html


Poseu-vos les piles, i de forma esglaonada, vivim amb un país amb una xarxa viaria quasi tercermundista – és el que té, estat colonitzats, oi?- , veniu a la Vegueria “ In pectore” dels Pirineus.


L’ajornament del desplegament de la  Llei 30/2010, del 3 d’agost, de vegueries, clama al Cel, oi?.

https://www.parlament.cat/document/cataleg/48036.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada