dijous, 18 de novembre del 2021

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE BOLVIR. LA CERDANYA. GIRONA

 

El Vicent Miralles Tortes, publica fotografies de l’església parroquial de Bolvir, a la Cerdanya gironina, advocada a  Santa Cecília, de la que  la Rosa Maria Asensi i Estruch , EL Maties Delcor Alexis (Palau de Cerdanya, 1919 — Montpeller, 20 d'agost del 1992) i l ‘Enric Ventosa i Serra, a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0711601.xml




Edifici d’una sola nau, de gairebé vint metres de llarg, capçada per un absis semicircular acabat amb un fris sobre mènsules esculturades. Presenta una portalada amb arquivoltes semblant a la de Guils, que s’obre al mur sud. En conjunt, es tracta d’un edifici bastit al tombant del segle XII al XIII. Les capelles laterals i l’alta torre campanar adossada a la part centre-esquerra del frontispici es construïren segles després.


Té un aparell format per carreus de granit de dimensions mitjanes, de formes allargades a l’absis i més quadrats a la nau. Hi ha una filada d’opus spicatum i una altra de semblant en el mur N. Les voltes que cobreixen la nau i l’absis són de perfil apuntat, tenen l’arrencada a la mateixa alçada i carreguen sobre una cornisa d’imposta que volta la nau i l’absis.

 

L’absis té dues finestres, de doble esqueixada i amb l’arc semicircular compost de quatre dovelles allargades i estretes; una finestra mira al SE i l’altra s’obre al centre, amb tres boles esculpides a l’ampit.


 



La façana de l’absis és llisa i coronada a la part alta amb un fris de dents d’engranatge sostingut per una vintena de mènsules esculpides.

 

Portalada romànica oberta al mur sud que fou reconstruïda el 1929 amb els elements antic.




La portalada és composta de tres arcades en gradació de secció rectangular i dues més intercalades amb arc toroïdal sobre columnes. Les columnes són d’una sola peça, amb una relació de llargada a diàmetre igual a 8 i els basaments llisos.


Aquesta porta va ser desmembrada el 1886, i hom en va traslladar la meitat a una entrada que es va obrir al peu del campanar. En paredar-se aquesta entrada el 1929, es reintegraren els elements de la porta romànica que havien estat desplaçats i es reconstruí la porta en la seva forma original, tal com és ara.

 

A la part baixa del campanar es veu una pedra remoguda amb la data 1589 i l’anagrama JHS, i bastant més amunt se’n veu una altra amb la data 1680


Al Museu Nacional d’Art de Catalunya es conserva, procedent de l’església parroquial de Santa Cecília de Bolvir, un frontal d’altar. Fa 104 × 176 cm i és en molt mal estat de conservació (vegeu vol. I, pàgs. 381-382, d’aquesta col·lecció).



La vida de santa Cecília, patrona de l’església, és presentada en dues sèries d’escenes ordenades en dos nivells superposats, però sense solució de continuïtat dintre de cada sèrie. D’esquerra a dreta, hom pot reconèixer: Cecilia i el seu espòs Valerià, l’anada dels dos esposos a Roma, la presència de Valerià davant d’Urbà i l’aparició a Valerià de l’àngel que guarda la castedat de Cecília durant la pregària del papa. Al registre inferior són representats el baptisme per immersió de Valerià, el matrimoni blanc de Cecília i del seu espòs, tots dos coronats per un àngel, la presa de la santa, el martiri del caldarium i finalment la decapitació de Cecília en presència d’Almachius, prefecte, assegut sobre un tron amb decoració zoomòrfica. L’obra era decorada amb relleus d’estuc i colradura aplicada damunt fulla de plata, però és força oxidada. És datada vers el 1200.


Cap dada d’una imatge mariana relacionada amb aquesta església que trobava a :

https://deigenitrix.net/galeria-01.php?prov=Girona&ver=1497#tgv




Localidad: Bolvir. Siglo de la Imagen: XII

Observaciones: Imagen desaparecida

Fotografía de postal antigua

Imagen de Mano Grande


Agraeixo infinitament la bonhomia  del Vicent Miralles Tortes, que em permet fer us de les seves fotografies.




Això, atès el procés de recuperació de les lesions que patia el 9,07.2021, és un bàlsam, que valoro moltíssim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada