dimarts, 2 de novembre del 2021

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE GER ADVOCADA A SANTA COLOMA DE SENS. LA CERDANYA . GIRONA

 

El Vicent Miralles Tortes publica fotografies de l’Església parroquial deGer, advocada a Santa Coloma de Sens ; Patrimoni Gencat es diu que es tracta d'un edifici completament adaptat al desnivell del terreny.




 De l'antiga església no en queda aparentment res .L'església fou completament reconstruïda al segle XVIII.


L'actual edifici consta de planta rectangular amb una nau central i dues laterals, la de migdia està afegida i és visible des de l'exterior. Construcció d'una nau amb volta de canó de tres trams, absis i cor de fusta als peus. Les tres capelles laterals del costat de l'evangeli tenen volta d'aresta. L'entrada està a ponent on es conserva l'antiga porta sobre la qual hi ha un ull de bou. A la façana s'aixeca la torre campanar de dos cossos, amb un ull a cada cara, cobert per una coberta de quatre vessants de rajol fins al 2012 en que s'ha cobert de pissarra. Als peus es troba la torre campanar, de dos trams

 

La porta de l'església, desplaçada a ponent en el segle XVIII, conserva un conjunt de ferramentes procedents de la porta romànica que era situada a migdia. Cadascun dels batents conserva una sèrie de tres ferros forjats en època romànica. Presenten les típiques tiges amb volutes a banda i banda, recordant una decoració floral en el seu conjunt.




 La part superior de la porta està decorada amb un motiu semblant. La porta està feta amb carreus escairats de marbre rosa d'Isòvol i presenta en la dovella central un relleu. A banda i banda, en els brancals hi ha dos carreus esculturats en el de la dreta es representa un ocell que podria tenir a veure amb l'advocació a Santa Coloma i l'ocell que apareix a l'escut de la població.


 



En el brancal de l'esquerra es representa una figura humana i figures animals interpretats com a gossos.


L'imaginari popular explica que és la reproducció de la Llegenda de "La Gossada d'en Ferran". La llegenda diu: "un diumenge de primavera, un ric propietari de Ger anomenat Ferran, caçava amb els seus magnífics gossos quan de sobte sorgí una llebre. Perseguint-la passà per la vora de l'església en el moment de l'elevació de la missa: Li digueren que es detingués i adorés al Senyor, a la qual cosa ell contestà, "no em detindré mai, encara que m'ho demani el mateix Déu. En dir això el cel es tornà negre i caigué un veritable diluvi.

 

Diuen que les nits de tempesta els pagesos en sentir el caçador i els seus gossos, condemnats a vagar per les valls i muntanyes en una fantàstica cursa que no té fi.


A la portalada nova de l'església de Ger hi ha gravats un caçador i uns gossos que diuen representar en Ferran i la seva gossada.


Procedent d’aquesta església es conserva actualment al Museu Nacional d’Art de Catalunya una bella talla romànica de la Mare de Déu (núm. d’inventari 65 503), que fa 52, 5 × 20, 5 × 14, 5 cm (vegeu vol. I, pàgs. 282-284, d’aquesta col·lecció). És especialment remarcable per la seva puresa de línies. La Mare seu, com a Ix, sobre un coixí policromat col·locat sobre un cofre escambell, els muntants del qual són ornats amb motius vegetals.




Pertany al tipus de marededéus vestides amb tres peces (túnica, mantell en forma de casulla i vel), del qual tenim excel·lents exemples a Talló, a Ix i a Targasona. La túnica és vermella i a l’altura del coll deixa veure un galó brodat. Dues entalladures en forma de “V” invertida han estat practicades per permetre de veure la punta de les sabates.

 

Porta un mantell verd brodat, posat com una casulla lleugera, aixecada amb els braços. El vel vermell, ornat amb flors, és més llarg que no pas el de les marededéus de Talió, Ix, Targasona i Saneja; li arriba fins al nivell del colze. De la cara allargada de la Mare, d’ulls en punta d’ametlla, es desprèn un encís ben particular. El Nen Jesús seu al mig de la falda; va vestit amb una túnica clara, de flors, adornada amb un galó a l’altura del coll. Porta toga vermella. La mà esquerra aguanta el llibre de les Escriptures, obert, col·locat sobre un genoll, mentre que la mà dreta beneeix. El 17 de setembre de 1925, el bisbe de la Seu en la seva visita pastoral manà que aquesta imatge fos traslladada al palau episcopal. La talla data del segle XII.

 

Josep Maria Martí i Bonet (Terrassa, Vallès Occidental, 15 de juny de 1937) notà, l’any 1927, que hi havia a Ger una altra imatge de Maria, asseguda sobre una càtedra i de respectable antiguitat. La Mare feia 52 cm d’alçada, el Nen Jesús 19 cm i el tron també 19 cm (Martí, 1927, pàg. 22). Suposem que va desaparèixer el 1936.


No la sabíem trobar a :

https://deigenitrix.net/galeria-01.php?prov=Girona


Si la de Gréixer, que afegim a la publicació corresponent.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada