divendres, 12 de novembre del 2021

CAL TOMÀS I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A LA MAREDEDÉU DE VILASECA. SANT MARTÍ DE TOUS. L’ANOIA

 

Tinc pendent, espero poder fer-ho aviat,  visitar  la masia de Cal Tomàs a Sant Martí de Tous, i la seva capella, advocada a la Marededéu de Vilaseca.


Reprodueixo del Mapa de Patrimoni :

https://patrimonicultural.diba.cat/element/cal-tomas-7


Hi ha dades de la masia a l’entorn de l'any 1500. L'any 1518 Pere Vidal de Vila Seca , deixa  el Mas Vilaseca al seu net Jaume Tomàs,  i des de llavors sempre ha estat a la mateixa família.


Durant segles fou  coneguda com el Mas Vila Seca, al segle XIX però,  va passar anomenar-se Cal Tomàs.


La finca  inclou l'antiga capella de Santa Maria de Vilaseca, documentada per primera vegada en un testament l'any 1294.




Actualment es conserva la paret de migdia i de ponent amb una portalada adovellada.


La masia esta construïda per un cos principal i diversos annexes. El volum principal, de planta rectangular, té la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia i consta de planta baixa, primer pis i golfes. El frontis s'hi obren tres finestres i una porta a la planta baixa, dos balcons amb barana de ferro al pis i tres finestres de petites dimensions a nivell de golfes. Adossat aquesta façana, a la banda dreta, hi ha annex de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal. Aquest espai era on hi havia l'antic molí de l'oli i els corrals. Actualment és un espai amb dos nivells amb un menjador de grans dimensions. A nivell de planta baixa s'hi obren dos arcs rebaixats de maons, un d'ells tapiat per totxos i quatre finestrals, dues sense tancament mateixes característiques constructives. A la façana de ponent s'hi adossa un altre annex, amb la coberta amb pendent cap a l'oest d'un sol nivell, amb una porta d'accés i una finestra. Davant d'aquestes façanes hi ha un patí enllosat tancat per un baluard reformat al segle XX amb la porta d'accés de ferro a migdia i una segona porta d'accés a la paret de ponent.


 La façana posterior de la masia s'adossa al mur sud de l'antiga capella  de Santa Maria de Vilaseca, on hi destaca una porta d'arc de mig punt amb les pedres col·locades a mode de plec de llibre que dona accés a la planta baixa de la casa.


Trobava a la pàgina Vírgenes Medievales Hispánicas :

https://deigenitrix.net/galeria-01.php?prov=Tarragona&ver=1001#tgv

Localidad: Vilaseca. Siglo de la Imagen: XIV.  Observaciones: Gorro de casquete




Ens podeu confirmar , a l’email castellardiari@gmail.com  , que aquesta era la imatge que es venerava en aquesta capella ?.


 Actualment, la nau de la capella es utilitzada com a magatzem, encara que també havia estat l'antic celler del qual encara es conserva part d'un cup de planta quadrada amb els cairons vidrats. El tractament dels murs és de pedra vista.


Fora del recinte tancat pel baluard, hi ha l'antiga pallissa avui dia utilitzada com a magatzem. Es tracta d'un annex de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb dues portes d'accés a la façana de ponent. Antigament era un espai de dues alçades, ja que a les parets encara s'hi conserven les portes i finestres tapiades d'arc de mig punt.


Poseu l’Anoia a la vostra agenda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada