dilluns, 1 de novembre del 2021

ADRAÉN. LA VANSA I FÓRNOLS. L'URGELL SOBIRÀ.LA VEGUERIA " IN PECTORE" DELS PIRINEUS

 

El Jordi Vila Juncá publica una fotografià d’Adraén al terme de la Vansa i Fórnols, a l’Urgell sobirà,  que està situat a  1434 metres  d'altitud, i  és el poble més alt de la vall.

Es troba a la capçalera del riu de Bona, en un coll, sota el cap de la Fesa, el cim més occidental de la Serra del Cadí.

 

L' Església parroquial de Sant Martí és esmentada el 819, en la consagració de la catedral d’Urgell.


En una anterior ocasió havia retratat l’església parroquial advocada a Sant Martí i l’edifici que havia aixoplugat l’escola :

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/03/esglesia-parroquial-dadraen-advocada.htmlEdifici que havia acollit l’escola d'Adraén , des  de l’any  1919 .


 Al fossar del poble es troben els vestigis de la capella de Santa Margarida, romànica.

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0622402.xml


El castell d’Adraén era cap d’una batllia del vescomtat de Castellbò, dins el quarter de Castellciutat.

 

Dins el terme parroquial hi ha la capella de Sant Salvador als peus de la serra del cadí i la de Banyeres, actualment ensorrada.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=34405


El topònim, segons el diccionari català valència balear, és etimologicament d'origen ibèric, segons Meyer-Lübke (BDC, xi, 4). A la primeria del segle IX apareix escrit Atrasenne (a. 835, ap. Abadal CC, ii, 247) i Addragigno (Acte Cons. Seu d'U., 51); en la còpia del mateix document feta en el segle XII, és escrit Adragen (Est. Rom. ii, 110).


La festa major es celebra el primer diumenge de novembre.


El Patrimoni  és sens dubte el millor, sinó l’únic atractiu, que poden exhibit els pobles i viles tant de l’Urgell sobirà, com de la resta de Catalunya.  Posar-lo en valor, és una feina senzilla i econòmica. Ja triguen a fer-ho, oi?.


Ah!, per descomptat, tant el Jordi Vila Juncá, com l’Antonio Mora Vergés, cedeixen aquestes publicacions, desinteressadament a aquest fi.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada