dimecres, 19 de maig del 2021

ESGLÉSIA DEL PROTOMÀRTIR SANT ESTEVE. JUBERRI/JUVERRI. PARRÒQUIA DE SANT JULIÀ DE LÒRIA. ANDORRA

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

 

En aquesta ocasió , m’enviava una fotografia de l’Església de Sant Esteve de Juberri , edificada a finals del segle XI o principis del XII , edifici de petites dimensions i de caràcter rural ubicada a Juberri, poblet de la parròquia de Sant Julià de Lòria en direcció a la Rabassa, al Principat d'Andorra.

 



Està formada per una sola nau rectangular i que té la coberta de fusta. En el costat est s'obre un absis semicircular, parcialment enterrat pel desnivell del terreny.


Només sobresurt aproximadament un metre i per tant no hi ha cap finestra que l'il·lumini, només una petita obertura cap al sud, ni té cap tipus d'ornamentació.

 

La porta d'accés s'obre en el mur sud. És un senzill arc de mig punt format per dovelles molt tosques. Al seu costat podem veure una finestra en forma de creu. Una finestra similar, però més elaborada es troba en el mur oest. Corona aquest mur un petit campanar de cadireta d'un sol ull.

 


L'interior és d'una  gran austeritat 



L’havien visitat la Rosa Maria i el Miquel “ la parella romànica” , que ens deixaven les seves impressions:

http://www.guimera.info/wordpress/coneixer/sant-esteve-de-juberri-sant-julia-de-loria-andorra/


Quan al topònim Juverri :

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=22642


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.


 Que Sant Esteve   i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels   armenis, kurds,   gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits, saami, nenet, amazics, libis, ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.


 A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada