dimecres, 26 de maig del 2021

BALL DE “SAN ISIDRO LABRADOR” POR LA GRÀCIA DE DIOS. SANT PRIVAT D’EN BAS. LA GARROTXA

 

El ball de Sant Isidre és una representació que té origen en els antics cultes agraris dedicats a aquest Sant per la protecció i fructificació de les collites.


Es celebra cada any per la Festa major del poble de Sant Privat d’en Bas.

 

El ball de Sant Isidre és una representació que té origen en els antics cultes agraris dedicats a aquest Sant per la protecció i fructificació de les collites.


Sant Isidre, com Sant Galderic, havia estat molt invocat per la pagesia i, de fet, avui encara ho és.


L’origen del ball es remunta a mitjans segle XIX i, segons Joan Gelis i Berga (1924-1992), s’hauria pogut introduir a la Garrotxa mitjançant un segador que l’hauria donat a conèixer provinent de Castella.


Per altra part, sembla també possible que es tractés de la substitució d’una antiga cerimònia dedicada a Sant Galderic, el patró de la pagesia catalana.


La música del ball consta de dos motius; el d’una cançó tradicional de compàs binari dedicada al sant i l’altre, de compàs ternari, composta posteriorment per Frederic Bars.


En el transcurs dels anys, el ball s’havia acompanyat amb veu i fins i tot amb acordió.


Actualment es balla amb una instrumentació per a cobla de Joan Güell Girona ( Montagut i Oix, 30.01.1910  + 28.10.2000).


Es representa per la Festa Major de Sant Privat, la segona quinzena del mes d’agost.




Les imatges antigues que acompanyen la fitxa estan cedides amb finalitats d’estudi o recerca per l’Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada