dissabte, 22 de maig del 2021

ANTIC MOLÍ D'EN FÀBREGA. SANT FERRIOL. LA GARROTXA

La Neus Rodríguez publica una postal de Lucien Roisin Besnard (L. Roisin) (París, 1884 - Barcelona, 1943) del Moli de la Fàbrega, al terme de Sant Ferriol,  a la comarca de la Garrotxa.





Reprodueixo de :

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=10627


Antic molí de planta rectangular i teulat a dues aigües, amb les vessants vers les façanes principals. Està format per dos cossos enganxats que corresponen a dos moments constructius diferents. Va ser bastit amb pedra menuda del país, llevat dels carreus cantoners i els emprats per fer obertures. Part d'aquest parament va ésser posteriorment emblanquinat. Can Fàbrega disposa de planta baixa i dos pisos superiors. A la primera hi veiem les restes de l'antic molí i d'un trull d'oli, parts dels quals es poden veure encara "in situ"; hom hi accedia gràcies a dues grans portes amb llindes, on s'hi va gravar la data de construcció i el nom del propietari: "JAUME FABREGA, any 1734".

 

Els dos pisos superiors estan destinats a l'habitatge i s'hi accedeix directament des de l'exterior a través d'una escala de recent construcció. Llurs obertures estan repartides ordenadament per les façanes, alternant l'ús del balcó senzill amb petites finestres rectangulars.

 

Restes d'un trull d'oli i d'un molí de gra

 

Es troben a la façana de migdia del molí. Hi ha una mola grossa, de 108 cm de diàmetre, una pica petita, de 79 x 79 cm, una mitjana, de 80 x 50 cm i una de grossa, de 202 x 40 cm.

 

Llindes:

 

- Porta d'acés al molí, de forma poligonal: ... ... ... TESg (dibuix d'una creu dins un cercle i línies entrecreuades) / IAUME FABREGA 1734.

 

- Porta dels baixos de la paret de migdia. Està parcialment amagada per un balcó i molt erosionada: IHS MARIA R ... ... A i el dibuix d'un cap de persona.

 

- Detall decoratiu d'un balcó, amb una flor dins una forma geomètrica.

 


Fotografia. 2 d’agost de 2016. FrancescCosta

 

 El bon Déu escoltava les meves pregaries i ahir ens retornaven la titularitat del comptador del gas.


https://www.lactual.cat/opinio/mala-praxi-part-iberdrola_45562_102.html


Ens haurem de fer càrrec de les despeses provocades per l’acció CRIMINAL del comercial d’Iberdrola, i de la imprudència greu de la usuària, que sortosament no provocava danys personals.


Esperem que l’un i l’altra, retin comptes davant la justícia ordinària, i ens rescabalin de les despeses i els danys soferts. 


D’això d’haver de fer-se càrrec de les víctimes de les conseqüències de les accions dels botxins, en deia l’Ermessenda de Valrà “ fer de cornut, i pagar el beure”.

 

Sembla que aquesta mena “ incidències “ son molt habituals, em deia el tècnic que la gent ha de DENUNCIAR més, a la OMIC, a la justícia ordinària, a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència i explicar-ho allà on sigui possible.


Les GRANS EMPRESES ho posen difícil  , als mitjans que recullen critiques se’ls retira la publicitat, i els seus Consells d'Administració, son la destinació clàssica, en virtut de les “ portes giratòries”  pels que surten de l’activitat política, sovint desprès d’una gestió plena d’ombres.   


Fins on sigui possible però, hem d’evitar que ens facin combregar amb rodes de molí, oi?


 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada