dissabte, 1 de maig de 2021

IDENTIFIQUEU AQUESTA MASIA AL TERME D’OLOT?. LA GARROTXA.

 

Matias En Mais Castanyer, publica una fotografia del Fons Estudi de la Masia Catalana, Títol original Mas Pujol, Data del document original [Entre 1890 i 1936]  Olot. Garrotxa
https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/4973/rec/63


Llegia del Batet;  Veïnat de població disseminada a l’E de la ciutat, centrat al voltant del nucli format per unes quantes cases i l’església parroquial de Santa Maria de Batet (advocació compartida des del segle XV amb la de sant Bartomeu), que es troba a 658 m d’altitud, al sector més septentrional de l’antic terme de Batet de la Serra (260 h el 2005). De la primitiva construcció romànica resta el campanar, quadrat, de tres pisos amb finestres geminades. La fàbrica fou refeta a la fi del segle XV; el 1581 s’hi afegí la capella del Roser i el 1857 es reféu la façana neoclàssica; fou restaurada després de les destruccions del 1936. Aquesta parròquia és una de les més antigues de la comarca: surt documentada per primera vegada el 977 en l’acta de fundació del monestir de Sant Pere de Besalú; el monestir, a partir d’unes donacions inicials del comte Bernat Tallaferro (1020) i altres del 1034, en tingué la possessió, confirmada per Innocenci IV el 1252. Els abats aconseguiren, a més, la senyoria alodial sobre les terres i la baixa jurisdicció, i nomenaren batlles de sac. La jurisdicció alta fou dels comtes i després dels reis, fins que fou alienada per la corona al llarg del segle XIV als barons de Santapau (el 1366 i el 1397, que es féu la venda definitiva) i així el lloc restà integrat en la important baronia de Santa Pau.

 

A més d’1 km al SE de la parròquia de Santa Maria de Batet hi ha el santuari de la Trinitat, enlairat a 743 m, a la serra de Batet. És un edifici també d’origen romànic, però molt modificat, amb planta de tres naus i un absis, i allargat, al començament del segle XVIII, pel cantó de ponent, on hi ha la porta, adovellada, i el campanar. És documentat des del 1263. Lloc d’aplecs i romiatges, ha acollit gent de tota la contrada. Prop del santuari hi ha l’antiga masia fortificada dita la Torre de Planella i el 1892 hom bastí, més al sud, l’oratori de la Sagrada Família, on fins l’any 1936 fou venerada una imatge obra de Miquel Blay.

 

Altres llocs d’interès dins l’antic terme de Batet són l’antiga torre fortificada dita la torre de les Bisaroques, bastida el 1835 al cim d’un antic cràter volcànic, de la qual només resten unes parets de poca alçada, a l’extrem de ponent, prop del Fluvià, i un jaciment arqueològic trobat el 1927 a Ca l’Ermità, amb restes humanes i trossos de gerres, plats i teules de ceràmica d’influència ibèrica.


Entre les masies més antigues de l’antic terme de Batet, a més de Can Godolmar i Planella, destaquen Can Sila, Pujoldamunt, Sarguetal, Casadavall, la Rovira, Fagela, Brugada, la Mata, el Solà (dels Solà-Morales), Comadamunt, Comadavall i el mas de Puig-alís.


http://213.0.111.10/files/doc2903/2009-regl-toponimia-annex.pdf


Hi ha  un MAS EL PUJOLDAMONT


I un, MAS EL PUJOLDAVALL *

* finques incloses dins el catàleg municipal


Patrimoni Gencat,  té dades i imatges d’un CAN PUJOL que retratava l’Olga Sacrest i Roca, l’any 1985,  Vista de l'edifici
Localització:     Olot - Batet de la Serra (Garrotxa)

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=10372


 https://poum.olot.cat/PDF/Vol08/08F-MA.pdf


Us pregunto ?.  la fotografia del Fons Estudi de la Masia Catalana, feta per un fotògraf “condemnat a l’anonimat”  podria ser el MAS EL PUJOLDAMONT?.


En l’àmbit familiar hem estat víctimes d’una acció “ comercial”  d’IBERDROLA, feta amb infracció de llei:

https://www.lactual.cat/opinio/mala-praxi-part-iberdrola_45562_102.html


Ens deien que les “ portes giratòries”  possibilitaran que tot plegat, en el millor dels casos, acabi amb una estirada d’orelles , per IBERDROLA, NATURGY  i FECSA-ENDESA.


En l’esperança de que s’acomplirà allò que es recull a Siràcida , 1 a 5, maleeixo davant de Déu, a tots i cadascuns dels que per acció u omissió, fan possible que es repeteixin situacions com les patia la meva família :

Fill meu, no privis el pobre del que necessita per a viure, no desenganyis el qui et demana amb ulls suplicants.

No facis sofrir l'home que té fam, ni exasperis el qui viu en la misèria.

 No empitjoris la situació d'un home desesperat, ni facis esperar la teva ajuda a qui la necessita.

No rebutgis el qui et demana perquè ho necessita, no giris la cara al pobre.

No apartis la mirada del necessitat,  ni li donis ocasió de maleir-te; perquè, si et maleeix en la seva amargura, el seu creador escoltarà la seva pregària.

Amén!!!!

Cap comentari:

Publica un comentari