diumenge, 23 de maig del 2021

ESGLÉSIA DE SANT JOAN DE GINESTAR. CASTELLAR DE LA RIBERA. EL SOLSONÈS

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

 

En aquesta ocasió m’enviava fotografies de l’església de Sant Joan Baptista,  situada al nucli de Ginestar, al terme de Castellar del Ribera, a la comarca del Solsonès.




Patrimoni Gencat en diu ; Església d'una sola nau sense absis. La planta és rectangular. De l'interior destaca el retaule i el cor, que està en mal estat. El parament interior està cobert de guix, també en mal estat, amb humitats. La volta és de canó i tant sols existeix una obertura a l'exterior a la sagristia. En el frontis existeixen dos ulls de bou i el campanar d'espadanya, té dues finestres cobertes per arcs de mig punt. La coberta és a dues vessants i el parament exterior està format per carreus de reble.

 


La vegetació del voltant de l'església comença a afectar negativament l'edifici.

 

al seu interior es conserven tres retaules barrocs. El més gran, de 1786, té a la fornícula central una imatge del segle XX i li manquen la resta de imatges. Hi ha una part reconstruïda. Els altres dos, de la mateixa època, es troben a les capelles laterals. 






L'església ha patit robatoris que han malmès els retaules


Sant Joan Baptista de  Ginestar – dita també de Castellar de la Ribera - ,  és sufragània de la  parroquial  , advocada a l’Apòstol Sant Pere.


 En aquesta església hi anaven a missa els veïns més propers, com la Masia de Purgimon i els estadants del Molí de Querolt.

 

S'hi fa festa el diumenge desprès de Sant Joan i s'hi celebra la missa des d'aquest dia fins al diumenge abans de la Mare de Déu d'agost.

 

Al paviment de la nau, existeixen tres tombes de diferents famílies de la zona que són la família Ingla 1704, la família Purgimon 1646 i la família Querol 1777.


A  la fitxa del P.O.U.M  s’explica que la capella és del segle  XVIII

https://lh5.googleusercontent.com/-Zf6dRZeXDfk/ToqoUZW9VFI/AAAAAAAAFb8/zbNu3tVAEIg/s1600/Santjoanginestar-Fitxa%2BPOUM.jpg


L’havíem visitat l’any 2015 amb el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maiog de 1926 + Castellar del Vallès, 6 de maig de 2019 ), i coincidíem en la nostra visita amb la família que vivia aleshores al Molí de Querol, que ens permetia fotografiar el interior.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2015/04/sant-joan-de-castellar-de-la-ribera.html


Ens agradaria rebre els Goigs d’aquesta església a castellardiari@gmail.com


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada