dijous, 9 d’abril del 2020

VISITA A SANTA MARIA DE TOUDELL. VILADECALLS. EL VALLÈS OCCIDENTAL.

L’Antoni Calvo Uribe m’oferia els seus àlbums de fotografia, atenen al prec fet des del coneixercatalunya per tal de que tothom que tingui imatges d’interès patrimonial, ens les faci arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , tota vegada que la tasca que duien a terme habitualment, no està considerada essencial, encara que sigui plaent per a nosaltres i per a moltes persones que llegeixen les nostres publicacions.

Agafava imatges de Santa Maria de Toudell, de la que n'explicaven alguna cosa a :
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/04/viatge-toudell.html




Santa Maria de Toudell, és una de les tres parròquies que conformaven l'actual municipi de Viladecavalls, juntament amb les de Sant Miquel de Toudell i Sant Martí de Sorbet, totes tres incloses al terme del castell de Terrassa i, més tard, al municipi de Sant Pere de Terrassa, fins que al darrer terç del segle XIX es va configurar el terme municipal de Viladecavalls.

Els orígens de Santa Maria es remunten al segle XI, és de planta rectangular amb absis semicircular i coberta de volta de canó, i hi destaca un interessant campanar de torre adossat a la capçalera.

L'edifici actual podria ser de començament del segle XII. Consta d'una nau de planta rectangular, coberta amb volta de canó, un absis semicircular i un magnífic campanar de torre. La porta original, després tapiada, era a la façana de migdia. Es va substituir en època incerta per una porta adovellada, als peus de la nau. Al costat nord hi ha una construcció adossada que ara forma part de les dependències de la masia.

L'element més destacat és el campanar, de planta quadrada. Originalment totes les finestres del dos pisos superiors eren geminades, però algunes han estat tapiades i altres modificades. Les dues que han pervingut conserven el mainell, amb capitell troncocònic. El campanar es comunica amb la masia per mitjà d'un passadís subterrani

L'any 986, l'alou anomenat Toldello pertanyia a Sant Cugat. L'església de Santa Maria es troba documentada l'any 1098 i la data de consagració és de 1112. L'església és esmentada per primera vegada l'any 1085 en un document de donació. Va ser una de les parròquies que formaven el municipi de Sant Pere de Terrassa.

Respecte del topònim aclaria el següent :

TOU Segons Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), fa referència a la peculiar orografia de la zona, on son visibles grans fondalades [ en sentit figurat TOU : BUIT DE DINS ]

DELL : [forma eufemistica : per Déu] Segons recullen en el seu diccionari, mossèn Antoni Maria Alcover i Sureda (Santacirga, Manacor, 2 de febrer de 1862 – Palma, 8 de gener de 1932) i en Francesc de Borja Moll i Casasnovas (Ciutadella, Menorca, 10 d'octubre del 1903 - Palma, Mallorca, 18 de febrer de 1991).

Si malgrat la gestió maldestra de les elits polítiques del REINO DE ESPAÑA superem la pandèmia , poseu Catalunya i tots els seus pobles, viles i ciutats a la vostra agenda per aquest 2020 i els anys que us calguin.

Tenim – encara – un país de primera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada