dimarts, 21 d’abril del 2020

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DE NENS A SANT SIMPLICI. SANTA EULÀLIA DE RONÇANA. EL VALLÈS ORIENTAL.

Ens torpedinaven http://blogscat.com/a/diaridecastellardelvalles/ Error establishing a database connection , llegim aquest missatge com ‘ no ens agraden determinats missatges que es publiquen en aquesta pàgina”. El GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA ha perdut TOTA CREDIBILITAT en la seva gestió de la pandèmia de la Covid.19. No publicarem però, dades estadístiques – ni de cap altra mena – que corroborin aquesta ‘percepció’.

Santa Eulàlia de Ronçana tenia 929 veïns – aleshores se’n deien ànimes - al cens de l’any 1920, aleshores i com succeïa des de 1727 , a la casa que comparteix paret mitjanera amb la Capella de Sant Simplici, que estava relacionada amb Can Maset es donava ensenyament als nens.

L’enciclopèdia Catalana ens explica que la capella de Sant Simplici és situada al costat de Can Maset, masia ubicada al SW del terme de Santa Eulàlia de Ronçana, al mig d’una moderna urbanització.




L’any 1232 Guillem de Centelles féu diversos llegats a Santa Eulàlia d ‘Oronzana, i entre ells deixà al seu fill Bernat el mas de Sant Simplici. Això fa pensar en l’existència d’una capella dedicada a aquest sant. No hi ha cap altre document fins el 1389, que Nicolau Oromir, rector de Santa Eulàlia, llega als capellans de Sant Joan i Sant Simplici dotze diners per una missa a celebrar en cadascuna d’aquestes capelles.

No trobem més referència d’aquesta capella fins les visites pastorals del segle XVI, que sembla que fou reedificada, ja que sobre la porta es troba una inscripció amb la data 1568. Així mateix, en el segle XVIII se’n parla repetidament en aquesta mateixa documentació.

En la visita del 4 de maig de 1727, se sap que l’ermità era Francesc Santa Eugènia, que vivia a la casa i s’encarregava de l’ensenyament dels nens.

Patrimoni Gencat
ens diu que tot i que la seva tipologia respon a una capella romànica, no en tenim cap dada documental anterior al segle XVI, en què apareix a les visites pastorals. Durant aquest mateix segle deuria haver estat reedificada com ens ho indica la data del 1568 de la portada, conservant la seva estructura romànica. És possible que part de la decoració interior, que quasi no es conserva, sigui del segle XVIII, com ho indica la data del presbiteri de l'any 1727.

Capella de nau única. Absis semicircular cobert amb volta de mitja taronja amb dos trams: un de volta rebaixada i un altre d'enteixinat senzill a doble vessant, que es troba actualment en estat ruïnós. A la banda esquerra de la capçalera hi ha un nínxol amb decoracions florals i la data de 1730, probablement dedicat a Sant Jaume apòstol.


Fotografia del interior. El senyor dels Bertins

La façana té un campanar d'espadanya d'un sol arc, un petit ull de bou, i la porta quadrada amb bossellets i permòdols a l'arquitrau. Al damunt té una petxina de baix relleu com a frontó i la inscripció de 1568.

Està adossada a una masia on vivia l'ermità i servia d'escola.


Santa Eulàlia de Ronçana tancava l’any 2019 amb un cens de 7.288 verins, bona part dels quals, desconeixen la història de la població, i NO manifesten cap interès en saber-la.

El confinament – arrest domiciliari – derivat de la declaració d’Estat d’Alarma, que s’ha transformat en ESTAT DE PÀNIC, potser ho farà canviar, oi?.

Aquells que a dia d’avui decideixin sobre la vida i la morts dels seus coetanis haurien de meditar en allò que es recull a Siràcida 4:

No privis el pobre del que necessita per a viure,
no desenganyis el qui et demana amb ulls suplicants.
No facis sofrir l'home que té fam
ni exasperis el qui viu en la misèria.
No empitjoris la situació d'un home desesperat
ni facis esperar la teva ajuda a qui la necessita.
No rebutgis el qui et demana perquè ho necessita,
no giris la cara al pobre.
No apartis la mirada del necessitat
ni li donis ocasió de maleir-te;
perquè, si et maleeix en la seva amargura,
el seu creador escoltarà la seva pregària.


I no oblidar mai, el que es diu a Romans, 12 ;

"Meva és la venjança, jo donaré la paga merescuda, diu el Senyor."

Amén.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada