dilluns, 13 d’abril del 2020

FONDA ESPAÑA. BARCELONA

L’Antoni Calvo Uribe em deixava accedir als seus àlbums de fotografia per tal de cercar imatges que atesa la situació de confinament a que en té sotmesos el REINO DE ESPAÑA, permetin la continuïtat de les publicacions al blog http://coneixercatalunya.blogspot.com/

Agafava imatges de l’Hotel FONDA ESPAÑA al carrer Sant Pau, 9-11, de Barcelona.
https://www.facebook.com/antoni.calvo.uribe/media_set?set=a.4190035863317&type=3


L'Hotel Espanya va obrir les seves portes al número 11 del Carrer de Sant Pau l'any 1859. Llavors conegut com "Fonda de España", l'hotel, ubicat en un edifici preexistent, visqué reformes importants des dels inicis.

El desembre de 1862 s'ampliaren les seves instal·lacions per mitjà de la compra de la veïna finca al número 9 del mateix carrer de Sant Pau.

L'arquitecte Francesc Buixareu – ens agradarà tenir noticia del cognom matern, i del lloc i data de naixement i traspàs a l’email coneixercatalunya@gmail.com ,castellardiari@gmail.com - s'encarregà d'anexionar aquesta finca per mitjà d'una reedificació total, adaptant-la a la fonda original. Buixareu dissenyà noves habitacions, un saló, una terrassa, safareigs, i remuntà tres pisos a la part posterior de l'immoble, on hi havia hagut una casa de banys.

El març de 1876, Joan Salvadó, industrial cerdà propietari de la fonda, sol·licità els permisos per remuntar una quarta planta per tal d'ampliar-ne la capacitat. Entre 1898 i 1901, el nou propietari Miquel Salvadó encarregà algunes reformes per als tancaments de la planta baixa i el pati i per instal·lar un ascensor elèctric. Entre 1902 i 1903 Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 30 de desembre de 1849 – 27 de desembre de 1923 ) s'encarregà de fer una reforma i redecoració integral dels interiors, comptant amb la col·laboració de l'escultor Eusebi Arnau Mascort (Barcelona, 8 de setembre de 1863 - 2 de juliol de 1933) i el pintor Ramon Casas Carbó (Barcelona, 4 de gener de 1866 - Barcelona, 29 de febrer de 1932). Aquesta obra va ser guardonada el 1904 com el millor establiment comercial en el Premi d'Arquitectura i Decoració convocat per l'Ajuntament de Barcelona. Després d'aquella reforma l'hotel esdevingué un dels principals establiments de la ciutat, comptant amb innovacions fins llavors poc habituals, com la llum elèctrica, el telèfon o l'ascensor, tot acompanyat d'una decoració moderna i elegant.

Amb la mort de Miquel Salvadó Llorens (Puigcerdà, 1838 – Barcelona, 1921) l'any 1921, l'hotel passà a mans del seu nebot, Josep Simón i Salvadó, que l'any 1928, atesa la proximitat de l'Exposició Universal del 1929, construí nous espais en el terrat de l'hotel.

Al llarg del segle XX la construcció de nous hotels més grans i moderns va contrarestar la celebritat de l'Hotel Espanya, que entrà en franca decadència.

Després d'una important campanya de restauració i modernització de les instal·lacions, l'hotel reobrí l'any 2010 com un establiment de luxe que compta amb 82 habitacions i un servei de restauració dirigit pel cèlebre cuiner Martín Berasategui Olazabal ( Sant Sebastià, 27 d’abril de 1960) .


https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2668

https://www.hotelespanya.com/?gclid=Cj0KCQjwm9D0BRCMARIsAIfvfIa3elwD8mFp7BWMvmXfrdtoL_eyC9LF2ClulZ9PvOWjzNmmUfEELmYaAgfmEALw_wcB

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=40471


Si us ho podeu permetre, i si malgrat l’actuació maldestra del GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA, sortiu indemnes de la pandèmia del COIVD-19, regaleu-vos una estada o almenys un àpat en aquest edifici magnífic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada