divendres, 24 d’abril del 2020

EL MAS DE FELIP DE FERRAN I DE SACIRERA I LA SEVA TORRE DE GUAITA I BADA. RIUDOMS. EL CAP JUSSÀ DE TARRAGONA

El Raul Pastó Ceballos em feia arribar fotografies de la masia coneguda com de Felip de Ferran i de Sacirera (Barcelona, 1658 — Nàpols, 1715 ), adossada a una torre de guiata i bada, que reformada en successives èpoques, té una finestra del segle XVI en el segon pis. Planta quadrada, d'uns 4,90 x 4,70 metres, i uns 13 metres d'alçada. Planta baixa i tres pisos, amb terrassa superior, merlets i quatre matacans.



Es situa al límit sud del municipi, en contacte amb el terme de Cambrils, al costat de la riera de Riudoms o de Maspujols, molt propera a la intersecció del camí de la Font del Ros i del camí del Molló.

Patrimoni Gencat en diu ; torre de guaita i bada que molt probablement data del segle XVI, de l'època de les freqüents incursions dels pirates berberiscs. Domina la penetració que conforma el camí del llit sec de la riera de Maspujols.

Aquest mas va pertànyer als hereus de la Duquessa consort de Montalto , Àgueda Maria de Martorell i Téllez Girón ( Barcelona, 20 de març 1897 +Madrid, 29 de març 1984)

La propietat va ser adquirida per un grup d'empresaris químics reusencs.

L’any 2009 es va projectar la construcció d'un polígon industrial al costat del Mas, avui encara aturat per contenciosos legals.
https://www.diaridetarragona.com/costa/El-futuro-poligono-de-Mas-de-Don-Felip-sigue-parado-tras-diez-anos-20181217-0028.html

Felip de Ferran i de Sacirera (Barcelona, 1658 — Nàpols, 1715 ), va ser un ‘català excepcional’.
https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0026637.xml

Les pèssimes noticies de l’evolució de la Covid.19, i la nefanda gestió que se’n està fent des del GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA, son la permanent noticia d’aquests dies.

Esperem dades del diner públic que en masses ocasions s’ha malbarat.

En algun moment caldrà depurar responsabilitats per acció i/o per omissió.

Que el bon Déu tingui pietat de nosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada