dissabte, 4 d’abril del 2020

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PÚBLICA DE GÀRZOLA ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. LA BARONIA DE LA VANSA, ACTUALMENT TERME DE VILANOVA DE MEIÀ. LA NOGUERA. LLEIDA.

El Francesc Cardona Fonoll, em feia arribar un parell de fotografies de l’edifici de l’ 'escola pública, i vivienda el mestre de Garzola , construïda el 1920 , tancada al desembre del 1974.



Garzola situada al fons de la Coma de Meià a la dreta del riu Boix, fins al 1926 formava part , del municipi de la Baronia de la Vansa, agregat posteriorment al de Vilanova de Meià.

Quan al topònim, trobava que es reivindica el seu origen ibèric :
http://www.floramontiberica.org/FM/075/Flora_Montib_075_114-125_2019.pdf

Esperem tenir dades dels promotors i àdhuc de l’autor d’aquest edifici a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com

Havíem anat ‘recuperant’ dades i imatges d’alguns dels edificis que aixoplugaven les activitats educatives als diferents nuclis del l’actual terme de Vilanova de Meià :

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2017/07/in-memoriam-dels-estudis-anteriors-la.html

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2017/07/in-memoriam-de-lestudi-de-santa-maria.html


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2017/07/torrec-esglesia-de-sant-isidre.html

Ens explicaven que també hi havia escola a Peralba :
https://coneixercatalunya.blogspot.com/2017/07/santa-magdalena-de-peralba-vilanova-de.html

I a Lluçars :
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2017/07/visita-llucars-cap-del-municipi-de-la.html

Imagino que també a l’Argentera en devien tenir, oi?

El nostre infinit agraïment al Francesc Cardona Fonoll.

1 comentari:

  1. Argentera no tenia escola al ser format per petites masies on se troven a prop del poble de Gàrzola on anaven a la escola .Algunes masies de La Vall d'Iriet tambe anaven a la escola de Gàrzola sobretot la Vall d'Iriet de Vaix , mentres que els de la Vall d'Iriet de Caps anaven a la escola de Santa Maria de Meià. Tambe he trovat una foto de la escole publiques de Peralba avans de la seva destrucio del any 1970 , en una entrvista, a la revista lo Pas Nou , Salvador Bernaus Ibern que tenia una fusteria a Vilanova de Meià , els seus pares eran de Peralba , ens va comentar que ell va neixer a Barcelona el any 1927 , de petit passava temporades amb els padrins de Peralba i alli vaig anar a l'escola amb set o vuit nens mes. El seu padri Pere va ser el qui va salvar la imatge de Santa Maria Magdalena de ser destruida cuan la Guerra de Franco

    ResponElimina