dilluns, 20 d’abril del 2020

MAS DE SORDER. TAMARIT. TARRAGONA

El Raul Pastó Ceballos aclaria – sense ser-ne conscient – una pregunta que m’havia formulat durant anys i anys, com es diu l’edifici que llueix una cúpula, visible des de l’autopista només un instant. El Mas de Sorder, situat dins de l’antic terme de Tamarit, afegit manu mil·litari al de Tarragona; obra magnifica de l’arquitecte Josep Maria Pujol i de Barberà (Tarragona, 1871-1949) de la que em farà arribar més fotografies tant aviat com sigui possible.


https://tarragonadigital.com/tarragona/mas-sorder-tarragona-marc-2020


Llegia
que per arribar-hi cal agafar, des del P.K.1167’7de la CN-340 (tram Tarragona-Barcelona), la T-2039 en direcció a El Catllar. A uns 2.200 metres, i una vegada creuada l'autopista A-7, es segueix un camí de terra a mà dreta i a uns 300 metres es troba el Mas de Sorder. El mas està obert i abandonat. S’ubica en una zona elevada i amb fort pendent al nord, dominant però dos comellars a nord-oest i sud-est. Actualment la vegetació que envolta el mas és de bosc de pi blanc, amb algunes palmeres que emmarquen el camí d’accés. Alguns camps del voltant estan conreats amb vinya.

Es tracta d'un conjunt d'edificacions de diferents èpoques que s'ordenen al voltant d’un pati central on hi ha la torre. La part més antiga seria la pròpia torre i l’edifici que hi ha al nord. Es tracta d’un mas que conserva com elements destacables la porta principal, amb arc de carreus i una gran arcada apuntada construïda amb carreus ben tallats que és al celler. També ressalta la finestra que s’obre damunt la porta principal, amb muntants de pedra picada i dintell decorat amb fals arquet conopial. Davant de l’antic mas hi ha un pati tancat amb un mur, i annexat a l’est es troben les antigues quadres i altres dependències.


Annexat a l’oest es troba un gran edifici dedicat a la part baixa a les tasques de producció del vi i a la part alta és un gran saló de ball de planta central cobert amb una destacable cúpula modernista amb revestiment exterior de ceràmica. Evidentment aquest edifici, obra magnifica de l’arquitecte Josep Maria Pujol i de Barberà (Tarragona, 1871-1949) pertany ja al segle XX.


La torre és un edifici quadrat de 3'40 per 3'40 metres i els murs presenten un gruix mig de 0'70 centímetres . L'alçada de la torre no es pot saber amb seguretat, atès que actualment està molt reformada. L'aparell és de maçoneria irregular amb els angles reforçats amb carreus i les obertures emmarcades també per carreus. Les quatre façanes estan arrebossades, de manera que queden ocultes les possibles espitlleres i altres obertures actualment condemnades. En alguns punts s'observa un lleuger talús en la part baixa de la torre. No apareix cap porta oberta a l'exterior i la comunicació amb el mas es realitza pel Nord. A l'interior presenta una volta de canó rebaixat en el primer pis. La part superior de la torre, que originalment deuria estar descoberta, presenta un sostre a dues vessants. Només tres finestres són visibles actualment, A nivell de segon pis s’obre, en la cara meridional, la única que presenta decoració amb muntants de pedra picada i dintell ornat amb fals arquet conopial, del mateix estil que la situada en la façana, la qual cosa és un indici de la contemporaneïtat d’ambdós edificis: torre i mas. Aquesta torre s’han situar en el context de les freqüents incursions de pirates moros que assolaren les costes durant els segles XVI i XVII. Malgrat l’estat general d’abandonament la torre presenta un estat de conservació prou bo i la part vella del mas encara podria salvar-se.

La absència d’una capella o d’un oratori em cridava l’atenció, demanaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya (Arxiu Gavin) si en tenen constància, i en cas afirmatiu quina era l’advocació que s’hi venerava, i “demanar no fa pobre “, si en tenen que ens facin arribar imatges fotografiques

Sembla que hi ha la possibilitat de salvar aquestes singular edificacions :

https://www.ccma.cat/324/els-promotors-de-mas-den-sorder-confien-que-el-govern-de-tarragona-reconsiderara-la-suspensio-del-projecte/noticia/2991123/

https://www.diarimes.com/noticies/tarragona/2020/04/02/el_projecte_mas_sorder_tira_endavant_per_silenci_administratiu_79522_1091.html


http://invarque.cultura.gencat.cat/FitxaGeneral?index=1&consulta=MSUxK3NvcmRlciUyKy0xJQ==&codi=4304


Esperem que no ho malmeti la mala evolució de la Covid.19 que continua de tristíssima actualitat, com també l’estultícia i la supèrbia del GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA. En deixem constància al sols efectes de deixar memòria d’aquest moment tan tràgic que ens ha tocat de viure.
https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2020/05/06/5eb2604afdddff10148b459b.html

El nostre condol a TOTES les famílies que han perdut un esser estimat, i als que en aquestes circumstancies INEXPLICABLES , els furten l’escalf d’aquells que els estimen.

Que el Senyor tingui pietat de TOTS nosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada