dijous, 9 d’abril del 2020

ESGLÉSIA DE LA SAGRADA FAMÍLIA I CONVENT DEL INSTITUT DE RELIGIOSES DE SANT JOSEP DE GIRONA. TERRASSA. VALLÈS OCCIDENTAL.

L’Antoni Calvo Uribe m’oferia els seus àlbums de fotografia, atenen al prec fet des del coneixercatalunya per tal de que tothom que tingui imatges d’interès patrimonial, ens les faci arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , tota vegada que la tasca que duien a terme habitualment, no està considerada essencial, encara que sigui plaent per a nosaltres i per a moltes persones que llegeixen les nostres publicacions.

Agafava imatges del convent de les Germanes Josefines, , conegut com la Casa del Malalt, un edifici del municipi de Terrassa (Vallès Occidental), situat al barri de la Cogullada.


El convent i la capella de la Sagrada Familia , situada a la cantonada dels carrer del Concili Egarenc i del Pintor Fortuny, són obra de l'arquitecte Lluís Muncunill Parellada (Sant Vicenç de Fals, Bages, 25 de febrer de 1868 – Terrassa, 25 d'abril de 1931).


Se’l com la Casa del Malalt, perquè l'activitat de les Germanes Josefines de Girona, instal·lades a Terrassa l‘any 1878 , era la cura de malalts; de fet, encara es fa servir com a residència per a gent malalta.

L'edifici del convent va ser finançat per subscripció pública i per les donacions de l'industrial Alfons Sala i Argemí , 1r comte d'Ègara, (Terrassa, 16 de juliol de 1863 - Barcelona, 11 d'abril de 1945) .es va inaugurar l'any 1901.

La capella de la Sagrada Família és una obra posterior, del 1906. S’utilitza com a element estructural la catenària, amb una successió d'arcs parabòlics sobre els quals descansen voltes de revolt.




La nau acaba en un absis poligonal a l'exterior.

Les finestres i la porta formen arcs d'obra vista.

Hi ha pintures d'època posterior als murs interiors

El Josep Sansalvador Castellet de l’Arxiu Gavin em confirmava l’advocació de la Sagrada Família.

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, es va excavar un soterrani que es va destinar a servir de refugi antiaeri, està ben conservat i dues vegades l'any es pot visitar mitjançant les rutes guiades que organitza l'Ajuntament.


http://jplananieto.blogspot.com/2016/09/esglesia-i-convent-de-les-josefines.html

Si malgrat la gestió maldestra de les elits polítiques del REINO DE ESPAÑA superem la pandèmia , poseu Catalunya i tots els seus pobles, viles i ciutats a la vostra agenda per aquest 2020 i els anys que us calguin.

Tenim – encara – un país de primera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada