dilluns, 12 de desembre del 2016

SANT FRANCESC D'ASSIS. SANTPEDOR. BAGES

El Xavier Codina Batllebo publica una fotografia de l'església de Sant Francesc d’Assis de Santpedor, documentada des del segle XIII, concretament l'any 1240 en diferents deixes testamentaries. Sabem que a partir d'aquest segle l'església fou centre d'una gran devoció fomentada per les pròpies autoritats de la vila.

L'any 1605 s'hi instal•là una comunitat de servites i una masia veïna (avui perduda) acollia al sagrista i regent del temple.

La devoció a Sant Francesc d’Assis culminà l'any 1693 amb l'arribava a Santpedor dels monjos franciscans que hi fundaren una casa conventual.

Patrimoni Gencat ens diu; edifici d'una sola nau construïda sobre la base i el model d'una església anterior de la qual conserva la seva tipologia i estructura més essencial. L'església no té absis i la porta sobre al mur de llevant repetint un model usual a les portes romàniques tardanes del segle XIII, formada per grans dovelles amb una sola arquivolta. La nau és coberta per una volta de mig punt en el primer tram i per una volta ogival en el tram de l'altar. Situada dalt d'un turó és perfectament visible des de qualsevol lloc de Santpedor.


En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, l'any 1936 fou destruït el retaule renaixentista i la imatge antiga de Sant Francesc d’Assis. Dissortadament en la visita que feia a la població el Josep Salvany Blanch l’any 1918, no en recollia cap testimoni fotogràfic.


L’ any 2008 amb la OLYMPUS FE-100 havia aconseguit una imatge del interior.

Ens agradaria rebre imatges d’aquell retaule renaixentista i de la imatge antiga de Sant Francesc d’Assis a l’email coneixercatalunya@gmail.com , així, si més no, recuperaríem una part de la memòria històrica, que l’estultícia política ens havia manllevat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada