dissabte, 17 de desembre del 2016

SANT BARTOMEU DE MATAMALA DE MERLANT. PORQUERES. ARA, PLA DE L’ESTANY. GIRONA. CATALUNYA

Per segona vegada, em tirava endarrere un senyal de prohibició, això em privava d’obtenir imatges d’aquesta capella advocada a Sant Bartomeu, del mas Matamala de de Merlant , al terme de Porqueres, ara comarca del Pla de l’Estany.


La fotografia és de l’ Josep Maria Viñolas Esteva.

Patrimoni Gencat ens diu que és una construcció de petites dimensions d'una nau capçada a llevant per un absis semicircular cobert amb quart d'esfera. Antigament estava cobert per una volta de canó però d'aquesta només en resta la línia d'arrencament. La façana té una porta rectangular amb llinda i brancals de carreus de pedra ben escairats i, coronat la façana, hi ha un campanar de cadireta d'un sol ull. La teulada és a dues aigües.

El parament reflexa les dues etapes constructives: l'obra romànica és de carreus amb filades força regulars i la reconstrucció del segle XV és amb carreus irregulars i morter.

La primera vegada que aquesta ermita apareix documentada és l'any 1321. Va ser víctima dels terratrèmols de l'any 1428, per això, l'any 1453 va ser reconstruïda.

En la meva recerca comprovava que la propietat és avui un magnífic establiment de turisme rural
. Esperem – ara si – tenir ocasió de visitar-ho. Ja sabeu la dita oi?; 'no hi ha dos, sense tres, ni quart dolent'.

El topònim té el significat de 'bosc aspre,salvatge, feréstec, abrupte,...'

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , ‘posar en valor’ el patrimoni històric i/o artístic és tasca de TOTS.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada