dimecres, 21 de desembre del 2016

DEL MAS FERRERÓS A LA CASA CONSISTORIAL DE PORQUERES. PLA DE L’ESTANY. GIRONA. CATALUNYA

Retratava a Mata, al terme de Porqueres, a la comarca del Pla de l’Estany, l’antic mas Ferrerós que ha sofert diverses ampliacions i modificacions al llarg del temps presentant actualment una planta formada per dues estructures rectangulars sobreposades, amb l'accés principal situat a l'angle. Aquestes dues estructures corresponen al mas medieval, de dues tramades, i la seva ampliació. També hi ha una sèrie de estructures afegides als costats sud i est.


Les parets portants són de maçoneria amb carreus ben tallats a les cantonades i emmarcant les obertures. Les cobertes són de teula àrab a varies pendents. La majoria d'obertures són amb llinda de pedra o fusta; l'accés actual, d'arc de mig punt adovellat, és a la façana de migdia i al costat sobresurt un porxo amb arc rebaixat.
El mas Ferrerós es troba ja esmentat al segle XIV, quan fou comprat al rei per uns veïns de Banyoles enfrontats amb l'abat del monestir i així poder allunyar-se de lla seva jurisdicció.

Al segle XVIII es van fer importants obres d'ampliació.

Actualment és propietat de l'Ajuntament de Porqueres.

L'arquitecte Jordi Masgrau Boschmonar ( Banyoles, 23.01.1928 + Girona, 10.04.2015 ) es va encarregar de la seva restauració per convertir l'edifici en casa de la vila.

Demanava dades dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista al terme de Porqueres, i em deien que no tenen aquesta informació, els deixava el meu e.mail coneixercatalunya@gmail.com i tinc l’esperança - o s’ha de perdre mai – que des de l’Ajuntament de Porqueres em diran ben aviat alguna cosa.

En la meva recerca trobava :

Escola de Porqueres. Estava situada a Can Girgues, a tocar de la carretera de Sant Miquel, davant de l'actual Finca de Casa Nostra. En teniu imatges ?.

Mata. Estaven als baixos d'una vivenda particular i als voltants de l'any 1947 es van traslladar a tocar de la carretera, on actualment hi ha el casal de la gent gran. En teniu imatges ?.

Miànigues. A partir de l'any 1934 es comença a impartir l'ensenyament en el mas Guardiola, situat dins del nucli del poble.
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2016/12/in-memoriam-de-lescola-publica-de_21.html

Usall. El 1934 es va decidir fer-hi una escola, però quelcom va frenar el projecte i possiblement fos la Guerra del 36, doncs l'únic que ha existit han estat unes dependències de Can Traver que es van adaptar per fer-hi classe i que van estar en funcionament fins a finals dels anys 60.
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2016/03/in-memoriam-escola-dusall-can-traver.html

Pujarnol. L'escola estava situada a Can Vila, a tocar de la carretera que va de Banyoles a Pujarnol. Va funcionar fins l'any 1956 data en que es va inaugurar la nova escola de Porqueres.
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2016/03/in-memoriam-escola-de-pujarnol-can-vila.htm

CEIP FRIGOLET. PORQUERES
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/12/projecte-escola-unitaria-mixta-nr.html

Malgrat els esforços – gegantins – SEMPRE DE CAIRE PARTICULAR, costa Déu i ajut, recuperar la memòria històrica , no ajudava gaire en aquest sentit , la creació de la comarca de l’Estany l’any 1988, que de ben segur va comportar i comporta beneficis per a la ciutadania, però que és un autèntic desastre en l’àmbit de la documentació de patrimoni històric i/o artístic

http://www.turaris.net/es/publicacions/articulos_10/s_historia-local_11/breu-inventari-d-escoles-del-pla-de-l-estany_26

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , en aquesta tasca, TOTHOM hi està cridat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada