dilluns, 1 de juny del 2015

ESCOLA PITÀGORES, ARA MUSEU D’ARQUITECTURA I URBANISME JOSEP MAS DORDAL. ALMACELLES. SEGRIÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Llegia pel que fa a la seva descripció; es tracta d'una obra arquitectònica del modernisme català on hi destaquen els elements arquitectònics de la façana. Un dels sectors consta de planta baixa i pis, mentre que l'altre compta només amb la planta baixa. Destaca, en la seva obra, els elements de ressalt que estructuren totes les obertures, realitzats amb maó. Segueix les normes d'assoleiament i ventilació recomanades per la G.A.T.P.A.C.

Obra promoguda per la Mancomunitat de Catalunya, i realitzada per l'arquitecte lleidatà Joan Bergós i Massó (Lleida, 1894 - Barcelona, 1974) al qual li fou encarregat el projecte l'any 1919. La data d'aprovació del projecte fou el 1924.
L'any 1957 l'arquitecte Mariano Gomà Pujadas ( 1915-1990) s'encarregà de fer una ampliació davant el creixent nombre d'alumnes.


L'any 2005 s'han realitzat obres de rehabilitació per tal d'adequar el conjunt com a seu del Museu d'Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal ( + Barcelona, 1808 ) ; autor de l’interessant projecte urbanístic d’Almacelles (Segrià), fet per a Melcior de Guàrdia i Mates Melcior de Guàrdia (Barcelona, 1733 — Barcelona, 1789) , amb l’església, la casa del senyor i quaranta cases per als colonitzadors (1774-79), que constituí el més important intent urbanístic fet per iniciativa particular al temps de la Il•lustració a Catalunya (la realització comportà unes despeses de més d’un milió de rals de billó); com a honoraris, Mas rebé una parcel•la del poble.

Sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca i publicar directament a la pàgina https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts les imatges dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista de la població on residiu, o si les identifiqueu als llocs que aneu de visita, i/o fer-nos-les arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Catalunya us en deurà una

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada