divendres, 5 de juny del 2015

EDIFICI DE L’AJUNTAMENT I ESCOLES D’OLVAN. BERGUEDÀ

En la recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista retratava la façana del magnífic edifici de l'Ajuntament d'Olvan, del que llegia que és va començar a construir l'any 1937 per iniciativa del batlle Miquel Costa i Roca a l'indret que aleshores constituïa el nou eixample d'Olvan, i a redós del qual es van construir les escoles i habitatges que configuraren una plaça tancada.

Les obres es van allargar molt en el temps, tant que la inauguració definitiva no es va fer fins l'any 1968 de la mà del batlle Rafael Torrentó i Minoves.

La descripció tècnica ens diu; edifici format per tres cossos, tots coberts a dues vessant. El cos central dona accés a l'edifici a partir d'una senzilla escalinata i consta de planta baixa i un pis; en el seu interior hi ha les dependències municipals (secretaria, despatx de l'alcaldia, administració, arxiu, jutjat de pau, dispensari, sala de plens, serveis, etc.), hi destaca especialment la gran sala de plens, amb coberta d'encavallades de fusta, teules i llates. Al cos lateral esquerra hi ha, a la planta baixa, una part de les aules de l'escola municipal i la biblioteca.


Demanava informació a l’Ajuntament del mestres d’obres i/o arquitectes que l’han fet possible, i en relació a l’autor de l’edifici em deien ;

Bon dia Antonio,

En relació al teu correu sol•licitant el nom de l’arquitecte que va redactar el projecte de l’edifici actual de l’Ajuntament, et comunico que va ser redactat pel Sr. Emili Porta Galobart (Berga, 1886 - Berga, 01/04/1963) l’any 1962.

M’expliquen també que el consultori mèdic que estava als baixos de l’ajuntament entre els anys 1987 i 2008, s’ha traslladat des d’aquella data al lloc on hi havia dos antics habitatges dels mestres, i la sala d’actes es va habilitar durant la legislatura 1983-1987; les dependencies de l’edifici s’han anat adequant en el transcurs dels anys , a partir de l’aprovació l’any 1962 .

Salutacions.

Poc a poc, s’anava refent la ‘memòria històrica’ de l’obra pública en l’àmbit escolar feta des de la Mancomunitat de Catalunya, i posteriorment en el període de la II República :

BERGA
http://www.bergactual.com/2014/02/16/el-pavello-de-suecia-colonia-escolar-permanent-a-la-ii-republica-berga
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1929/12/22/pagina-11/33205790/pdf.html?search=inauguraci%C3%B3n%20de%20escuelas%20en%20Berga
ens agradarà rebre imatges d’aquesta escola.

CASSERRES
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2013/06/les-escoles-de-la-colonia-de-sant.html

GIRONELLA
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/05/lescola-republicana-de-gironella-el.html
Esperem rebre dades des de l’Ajuntament de l’escola pública de Cal Bassacs.

GUARDIOLA DE BERGUEDÀ

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/03/in-memoriam-escoles-publiques-de.html

PUIG-REIG
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/03/josep-prat-salles-i-lescola-alfred-mata.html

SAGÀS
Esperem rebre dades des de l’Ajuntament

Sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca i publicar directament a la pàgina https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts les imatges dels edificis escolars de la població on residiu, o si les identifiqueu als llocs que aneu de visita, i/o fer-nos-les arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Catalunya us en deurà una.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada