dimecres, 3 de juny del 2015

ESCOLA JAUME BALMES. CASAL DE GENT GRAN ‘ MOSSÈN JOSEP GUITERAS BARCELÓ. VIC. OSONA. CATALUNYA

Fèiem en la recerca dels edificis escolars públics de Vic, anteriors a la dictadura franquista, un treball a dos mans, amb la Carme Casanova Campas, autora de les fotografies.


Pel que fa a la persona que dona nom al Casal trobava :

Josep Guiteras i Barceló va néixer a Moià, a la masia de l’Aucella, a les 3 de la tarda del dia 11 de novembre de 1901; Mn. Guiteras va morir a la una de la matinada del dia 4 de maig de 1978, a l’habitació 32 de l’Hospital de la Santa Creu de Vic. Era dijous, dia de l’Ascensió, un dels dies que ell havia dit feia temps que li faria il•lusió morir.

Entremig d’aquestes dues dades, hi ha una vida plena de servei i dedicació al proïsme:
https://elcapelladelacalla.wordpress.com/biografia/

La fitxa de l’escola deia :

Edifici civil. Grup escolar de planta rectangular amb la façana orientada al SE. Consta de planta baixa i primer pis. El cos central és de més alçada i està cobert a dues vessants amb el carener paral•lel i les extrems són coberts a tres vessants. A l'extrem dret s'hi afegeix un cos cobert a quatre vessants que segueix la tipologia de l'edifici. A la planta les obertures són d'arc de mig punt amb els arcs repicats en pedra i el centre de l'edifici és refós i dóna accés al portal d'arc de mig punt, amb un petit cancell de volta de canó. Al damunt hi ha una finestra i dos òculs. Al primer pis hi ha obertures rectangulars amb esgrafiats a manera de llinda. La part central també presenta decoracions d'esgrafiats d'un color rogenc. La resta de façanes presenten la mateixa tipologia. L'edificació té un annex construït bàsicament e fusta. L'estat de conservació és bo. L'edifici està envoltat de pistes esportives.

Aquesta obra es va construir en el moment que va créixer el sector sud de la ciutat cap a la carretera de Barcelona i el barri del Remei. Es construí un pont nou sobre el Gurri (1916) desapareixent el del segle XV. El grup escolar es va construir el 1933 amb línees clarament noucentistes i molt similars, per no dir iguals, que l'escola pública de Sant Miquel dels Sants, obres totes dues dissenyades per l'arquitecte Josep Maria Pericas i Morros (Vic, Província de Barcelona, 27 d'agost de 1881 - Barcelona, 1 d'abril de 1966)

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada