dimarts, 16 d’octubre del 2012

SANT JULIÀ DE COSP.LES LLOSES. EL RIPOLLÈS

Rebia una imatge de l’esglesiola romànica de Sant Julià de Cosp, dels amics de http://trenca-pins.blogspot.com.es


L’enciclopèdia ens diu : antiga església sufragània de Sant Jaume de Frontanyà, del municipi de les Llosses (Ripollès).

El lloc és esmentat ja l'any 905. L'església, un petit edifici romànic ara sense culte, existia ja el 1140. En tenien cura els masos de Cosp, Lloberes i Camprubí, de Castell de l'Areny. La seva demarcació, dita de Cosp, forma un apèndix del municipi de les Llosses entre els de Sant Jaume de Frontanyà i Castell d'Areny (Berguedà).

Hom la confon equivocadament - en alguna ocasió - amb Sant Julià de Palomera, antiga església sufragània de Sant Jaume de Frontanyà, del municipi de les Llosses (Ripollès). No certament els nostres caminants fotògrafs, ja que malgrat no trobar cap imatge d’aquesta Capella en tenim una descripció . Edifici de petites dimensions, que consta d'una sola nau de planta rectangular, amb un annex dedicat a la sagristia.

Sant Julià de Cosp que va assolir la categoria de parroquia , en l'actualitat es troba sense culte i serveix de cort pels remats transhumants, que a l'estiu pasturen per aquests rics prats.

La descripció tècnica ve a confirmar-nos-ho : Edifici d'una sola nau amb absis, separat d'aquesta per dos arcs triomfals. La porta és oberta a la façana de migdia, i disposa d'obertures tant a migdia com l'absis. Aquesta última està molt degradada i fa perillar l'absis. A la façana de ponent s'aixeca un ample campanar d'espadanya. Coberta amb volta de canó i rematada per teula àrab de dos vessants. L'absis es trobava realçat per un esglaó, avui quasi desaparegut.

Els amics de romànic a l’objectiu ens ofereixen una selecció d’imatges en la crònica que li dedicaven.

Els del Conèixer Catalunya, dèiem d’aquest municipi ‘ A LES LLOSES HI HA MIL COSES’. Sou pregats a col•laborar en aquesta tasca apassionant de fer-les ‘visibles’.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada