dimecres, 10 d’octubre del 2012

SANT ANTONI DE FENERS. SALDES.

En el transcurs de la sortida vers a Bonner vam passar prop del lloc de Feners i no vam poder vèncer la temptació de passar-hi sense estar-nos una estona i fotografiar la seva ermita sota l’advocació de Sant Antoni.
El conjunt fortificat de Feners es troba al sud-est del municipi de Saldes, a la vall formada pel pas del riu Aigua de Valls al peu del Pedraforca. S'hi accedeix des d'una pista que surt a l'esquerra de la carretera de Saldes a Gósol.

El conjunt és integrat per diversos habitatges  i la seva estructura original és medieval però durant el transcurs dels anys ha sofert quantitat de reformes per adequar-lo a l’ús necessari. Una petita vil·la closa amb dues rengleres paral·leles d’edificis amb un carrer central i tancat per dues portes als extrems. Els murs externs de les cases servien de muralla i en alguna façana encara existeixen alguna espitllera.
No és conserva documentació històrica dels orígens d’aquest vilatge fortificat però és esmentat en un document de l’a. 1289 quan els barons de Pinós, Galceran i la seva muller Berenguera, van confirmar la carta de franqueses atorgades anteriorment pels comtes de Cerdanya als seus habitants especificant l’existència de d’un vilatge fortificat. El 1316 són documentades obres de fortificació a canvi d’exempció d’impostos durant 6 anys, fet pel cavaller Pere de Santa Eulàlia, procurador de la Baronia de Pinós. L’estructura arquitectònica medieval va ser alterada als segles XVII i XVIII amb la creació de noves dependències més acordes en el moment. Aleshores es construí la capella de Sant Antoni.
Es tracta d’una petita església d’una sola nau amb presbiteri quadrat. La coberta és en volta de canó interna i nteulada a doble vessant de teula àrab. Al mur de ponent trobem la porta d’arc rebaixat amb dovelles i un òcul més amunt. Al costat de la porta hi ha una finestra des on vam poder fotografiar, bastant borrosament per cert via càmera petita, el seu interior. Corona la façana un campanar d’espadanya.

Sembla ser hi ha pintures murals al presbiteri i al sostre i un retaule neoclàssic que acull la imatge del Sant.

Un bell racó del nostre país i on podem veure la lluita per la supervivència humana. Rere l'ermita la imatge del Pedraforca ens sublima el cor.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada