dijous, 11 d’octubre del 2012

SANT JOAN EVANGELISTA D’AIXÀS. SANT JULIÀ DE LÒRIA. ANDORRA.

PETJADES DAMUNT TERRA ANDORRANA.

Per la carretera que condueix a Canòlich, passada la cruïlla assenyalada per pujar al santuari, trobem una pista asfaltada que ens conduí amb giravolts i rampes sobtades fins un admirable lloc Aixàs.
Aquest minúscul poble és situat on el verd dels prats i el gris de les muntanyes es difuminen en el blau del cel.
 
Aixàs (1520 m. d’altitud) és un petit poble de tres o quatre edificacions o potser el conjunt només és una masia i les seves dependències totes en bon estat i on és respira la tranquil•litat i el bon treball. Pertany a la parròquia de Sant Julià de Lòria essent situat sota el pic d’Aos.
 
Damunt d’un turó que s’obre als penya-segats i ens ofereix una vista impressionant de la vall del riu d’Os de Civis. A l’altre costat de la vall veien davant nostre el santuari de Canòlich.
 
I dalt del turó con si fos una petita obra d’art hi ha la petita església sota l’advocació de sant Joan Evangelista. L’edifici és reconstruït i no hi ha rastre de l’original romànic.
L’absis de volta de canó a llevant amb dues finestres una al centre i l’altre al costat migjorn, segurament per rebre més fàcilment la claror del migdia.
 
En el mur sud hi ha una finestra i la porta d’entrada tots el elements en arc de mig punt.

A la paret occidental hi ha una l’altra finestra seguint el mateix estil i corona el mur un campanar d’espadanya d’un sol ull. La coberta de la nau és de llicorella així com la del absis.

Sincerament un regal a la vista pel seu entorn i una meravella per la seva construcció amb el dubte s’hi havia de veritat una romànica o solament és una capella del mas.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada