dimarts, 2 de març del 2021

PONT MEDIEVAL DAMUNT DEL RIU LLIERCA/PONT DEL DIABLE. TORTELLÀ. LA GARROTXA. GIRONA

 

La  Montse Aubert publica fotografies del  pont medieval d'un sol arc de grans dimensions que permetia salvar el curs del riu Llierca en aquesta zona aïllada  entre Montagut i Sadernes al terme de Tortellà.


 


L'arc és de mig punt i el pont és d'esquena d'ase, tot obrat amb pedra. Els dos brancals fonamenten sobre la roca mare de cada banda de les lleres del riu. El pont també salva el desnivell, més alt a la zona est que a l'oest.

 

Als brancals s'aprecien restes de les bastides, que han deixat un seguit de forats a les bases de l'arcada. L'arrencament de l'arcada presenta una motllura de mitja canya com a motiu decoratiu.

 

El pont va ser construït amb pedra local, ben carejada i treballada, amb filades regulars, especialment a la zona dels fonaments. L'arcada és feta amb dovelles ben treballades de grans dimensions. L'espai entre l'arcada i els fonaments va ser aixecat amb pedra més irregular, podent veure perfectament la diferència entre aquesta zona que limita amb el nivell de circulació i la construcció de la barana de pedra.

 

El pont és enllosat amb còdols petits de riu, que podrien datar d'una reforma posterior del pont, amb esquena d'ase a la part central, i graons a la zona oest. Té també una barana de pedra, molt reformada.




S'ignoren notícies documentals que facin referència al Pont del Llierca,  també anomenat Pont del Diable.

https://sites.google.com/site/teresocapujolmassaguer/home/-els-nostres-ponts-del-diable

http://eldiableescatala.blogspot.com/2016/03/els-ponts-del-diable.html




L’Olga Sacrest i Roca, el retratava l’any 1988     


Sadernes va ser possessió dels barons de Sales i sembla que el pont fou manat construir per aquests nobles senyors a la segona meitat del segle XIV o principis del XV.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada