dimarts, 16 de març del 2021

IN MEMORIAM. ESCOLA PÚBLICA DE TOLORIU. EL PONT DE BAR. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA, LA PROVINCIA “ESPOLIADA”.

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi

 

 


 



En aquesta ocasió , m’enviava imatges de l’edifici que acollia l’escola de Toloriu, a  1.240 metres d'altitud a la baga del riu Segre en un replà del vessant esquerre del riu, avui és un   nucli de població del municipi del Pont de Bar, a la comarca de l’Urgell sobirà, a la província més espoliada de Catalunya, Lleida.


Li expliquen  que a l’ escola de Toloriu ,  hi anava també la quitxalla  de Bar que està escassament a un quilòmetre de distància.


El local de l'escola aixopluga avui  als caçadors .


 La vivenda de dalt era per al mestre/a.


La paremiologia  parla de les dones de Toloriu en termes elogiosos


A Aristot són les orelludes; a Pont ja no ho són tant; a Toloriu, la ponzelleta i a Bar, la flor del ram


Disposen d’una excel·lent pàgina informativa :

http://www.toloriu.com/


En la nostra recerca dels edificis escolars anteriors i en molts casos coetanis a la dictadura franquista , voldríem comptar amb la col·laboració de totes les persones que van néixer en un poble petit, del que en massa ocasions van haver de marxar per guanyar-se les garrofes.

  

La Mancomunitat de Catalunya ,  i desprès la Generalitat durant la II República, intentaven millorar la vida arreu de pobles, viles, i ciutats.

 

 La dictadura a requeriment dels capitalistes que van finançar l’alçament armat, buidava pobles i viles, per facilitar-los “ un exercit de reserva de mà d’obra barata “.  Ara, quan les màquines substitueixen aquesta mà d’obra, el  sistema no els dóna cap alternativa.

 

Esperem a  l’email castellardiari@gmail.com les fotografies i les histories dels edificis que acollien les escoles abans de la dictadura franquista i en molt casos fins anys desprès de la seva implementació.

 

 La que havia estat església parroquial, advocada a l’apòstol Sant Jaume, que retratava quasi en runes a la dècada dels 80 del segle XX, A. MORAS, l’Antonio Moras Navarro, del que ens agradarà tenir-ne noticia a l’email castellardiari@gmail.com , avui exerceix com  sala de reunions , festes, i allò que necessiti la minsa comunitat humana que viu encara a Toloriu.

 



L’ Antonio Lascorz Pérez, em deia; l’Antonio Moras Navarro, era company meu al col·legi Pare Poveda de Barcelona, més tard es va llicenciar  en història medieval, era una gran persona, va morir fa uns cinc anys.


Li demanava dades del lloc i data de naixement i traspàs, i li expressava el meu desig de fer una reconeixement de la seva gran tasca, en l’àmbit  del Patrimoni Històric. 


No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.

 

Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19;  confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Cuideu-vos molt, Madrid reconeixia 22.824.  víctimes de la Covid.19

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210315_cam_covid19.pdf

 

Catalunya des de l’inici de la pandèmia 21,033

 https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


El "laissez faire, laissez passer" practicat des del nacionalsocialisme, ha situat el REINO DE ESPAÑA com a campió mundial indiscutible pel que fa al nombre de  víctimes


Els responsables de tantes morts no han pogut treure’n redit electoral almenys  de moment, confiem que  els madrilenys també recuperin el seny.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada