dissabte, 13 de març del 2021

ESGLÉSIA DE LA BARROCA, ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT ANDREU. SANT ANIOL DE FINESTRES. LA GARROTXA . GIRONA.

 

El Josep Castanyer Arnau publica fotografies de l’església parroquial del poble de la Barroca, municipi de Sant Aniol de Finestres (Garrotxa), a 390 metres  d’altitud,  situat dalt de la serra que separa la vall de Llémena de la vall d'Hostoles.




Patrimoni Gencat ens i diu que  és una construcció del segle XVII, d'una sola nau i absis rectangular. El campanar és de torre, amb teulat a dues aigües i obertures dobles que miren a llevant i a ponent. Sant Andreu fou bastida amb pedra petita del país, llevat dels carreus cantoners.

 

Als segles XVIII-XIX s'han realitzat diverses reformes.


A principis de segle XX, Joaquim Botet i Sisó (Girona, 1846 - 1917) escriu : "…és parròquia rural de primera, amb rector, depenen de l’arxiprestat de Olot y abans de l’ardiaconat de Girona.


L'església parroquial, que té al voltant algunes poques cases, estant les demés escampades pel terme, es una construcció del segle XVII y està dedicada a  l’apòstol Sant Andreu…"


https://algunsgoigs.blogspot.com/2012/06/goigs-nostra-senyora-delena-sant-andreu.html


Quan al topònim el diccionari català valència balear ens diu que deriva etimològicament  del llatí vg. super *roccam, ‘damunt la roca’, que en català antic es convertí en sobre roca, com ho demostren els documents més antics citats; per dissimilació de les líquides s'arribà a pronunciar sobarroca i sabarroca; el sa inicial es confongué amb l'article femení sa, i el poble interpretà sa barroca; després, substituint l'article sa amb el predominant la, formaren la barroca.


Els articles salats son propis del català antic, substituïts manu militari, pel articles castellans després de 1714


Formes antigues del nom: Super Roccam (a. 922), super rocha (a. 985), Sobrarocha (a. 1271 y 1362), Sobreroca (a. 1391), soprarocha (a. 1558), Çabarroca (a. 1603), Sobre Roca (a. 1691); cf. Monsalvatje Not. Hist. xvi, 275, 276; Abadal CC, ii, 150.


Que Sant Andreu, l’apòstol que es considerava indigne de morir com Jesús de Natzaret, intercedeixi davant l’Altíssim,  perquè s’aturi aquesta sindèmia que castigaMOLT ESPECIALMENT a les persones més febles i als econòmicament desfavorits.




Que Sant Andreu faci arribar també a l’Altíssim  l’anhel de llibertat d’aquest poble.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada