dimarts, 9 de març del 2021

EL CASAL DELS LLONGARRIU. TESTIMONI D’UN ALTRE TEMPS I UN ALTRE PAÍS. LA VALL DE BAC. LA VALL DE BIANYA. LA GARROTXA.

 

Trobava un seguit d’imatges a l’Arxiu fotogràfic-Estudi de la Masia Catalana (Centre Excursionista de Catalunya) anteriors a la dictadura franquista, de Llongarriu a la Vall de Bac, avui terme de la Vall de Bianya, a la  comarca de la Garrotxa.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/6244/rec/80


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/7262/rec/81

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/7431/rec/19


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/7401/rec/44


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/7496/rec/56

 

Patrimoni Gencat la descriu com ; Casal senyorial format per diverses construccions. La principal seria el casal, de planta rectangular amb diversos cossos afegits on la façana principal està orientada al sud-est. Aquesta presenta una balconada i un gran porxo cobert. Aquest edifici té nombroses llindes que daten sobretot del segle XIX i una del segle XVIII.

 

La façana del sud-oest es pot observar una porta d'entrada adovellada i a sobre un balcó amb una llinda amb inscripció. Aquest conjunt està flanquejat a banda i banda per finestres i un ull de bou. La part superior, sota coberta es troba un conjunt de finestrals en arc de volta de mig punt. En aquesta façana s'observa l'ampliació de la façana sud-est com a porxo cobert. L'interior conserva l'estructura de l'antiga casa noble, amb la gran sala de convit i les cambres al seu voltant, el petit oratori dedicat a la Mare de déu del Carme – en demanarem imatges al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosade Catalunya ( Arxiu Gavín - , i la cuina, on hi havia hagut un escon rodó amb la llar de foc i la pastera. A les llindes es troben les següents inscripcions:

 

- "JAUME LLONGARRIU / 18 O 28"

 

- "E LL / 18 O 44"

 

- "18 O 49"

 

- "1848 / 1770"

 

- "F. LL / 18 O 50"

 

Al nord-est del casal principal es troba una gran pallissa o graner que connectava amb la casa principal a través d'una era. Aquest cobert és a doble vessant i presenta una estructura interna de columnes.

 

Al sud-oest es troba una petita casa que està habitada i que també formaria part del mateix conjunt. En aquest lloc, es troba una font amb bassa i safareig - rentadors. La font presenta també una llinda del segle XIX.


Els darrers masovers marxaren l'any 1977 i s'endugueren el ric mobiliari del casal.

 

Des de 2014 alguns edificis es troben restaurats i en ús i d’altres en procés de restauració.

 

Al nord es trobaria l'església dedicada a la Mare de Déu dels Àngels, que formaria part del mateix conjunt, i que retrataven la Carmen Toledo Cañadas, i el Tomàs irigaray Lopez.

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/12/mare-de-deu-dels-angels-de-llongarriu.html

 



Fotografia . Josep Danés i Torras (Olot, 1891 – Barcelona, 1955). Entre 1914 i 1936.

 


Fotografia . Albert Pratdesaba i Sala


L’ Antoni Noguera i Massa i la  Maria Lluïsa Ramos i Martínez, escriuen d’aquesta església a ; https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0438201.xml




Que la Marededéu dels Àngels intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aqueta sindèmia  que s’acarnissa amb els més febles, i que ajudi al poble català en el camí vers la llibertat.


Rebia un email  des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) , en el que m’adjuntaven dues imatges :




Capella Oratori de la Marededéu de Llongarriu, Casa de Llongarriu, La Vall del Bac (La Vall de Bianya), Sense culte l’any 1978. Fotografia data 8-VII-1978


Fotografia cedida per l’Anna Maso Colldecarrera




Església Sufragània de la Marededéu de Llongarriu. La Vall del Bac (La Vall de Bianya) Sense culte l’any 1978. Fotografia data 8-VII-1978


Llegia que Cèsar August Torras i Ferreri (Barcelona, 5 de juliol de 1851 - 22 de juny de 1923) encara hi va veure a l'altar major un retaule representant la mare de Déu dels Àngels que, segons la família Llongarriu, va ser cremat l'any 1936.


Traslladava una pregunta al arxiufotografic@cec. Cèsar August Torras i Ferreri, va retratar el retaule de la Mare de Déu dels Àngels?.

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/12/mare-de-deu-dels-angels-de-llongarriu.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada