diumenge, 7 de març del 2021

L'ENRAJOLADA. CASA MUSEU SANTACANA.MARTORELL. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

 

Retratava la façana de  número 15  del  carrer Francesc Santacana a Martorell, la Maria Estrella Ferrer Tallada, m’havia deixat un comentari ;  Antonio Mora Vergés, no deixis  de visitar!




El Mapa de Patrimoni ens diu que és un edifici de planta rectangular, planta baixa, dos pisos i coberta de teula àrab. La façana principal és d'obra vista, porta d'accés de pedra d'arc de mig punt amb carreus vistos, finestres geminades en grups de tres: dos cossos, capitells ornats, porta de quarterons ferrada, petites finestres amb arc de mig punt al nivell superior i merlets coronant l'edifici.


La façana que dóna al pati posterior presenta una composició ornamental molt acurada: llinda i muntans de portes i finestres, amb aplacat de pedra artificial i relleus; escuts, filigrana; galeria coberta amb gran quantitat de peces de mosaic a les parets. Al soterrani hi ha una cava i fresquera.


L'any 1578 , l'arquitecte Jaume Santacana dirigia les obres de la nova església parroquial de Santa Maria de Martorell, moment en que va adquirir una casa al carrer d'Anoia.

D’aquella església ensulsiada en els dies foscos que seguien a l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC en poden veure imatges, gràcies a la bona tasca del JosepSalvany i Blanch,  [ Martorell, 1866 - Barcelona, 1829 ],a :

http://www.galeriametges.cat/galeria-fitxa.php?icod=EDID


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/3745/rec/87


https://pagines.uab.cat/recercaixa.artenperill/sites/pagines.uab.cat.recercaixa.artenperill/files/Sant%20Josep%20Martorell.jpg


Un descendent també anomenat Jaume Santacana va ser alcalde de Martorell durant la guerra del Francès (1808-1814) i el seu fill Francesc Santacana i Capmany (1810-1896), va ser el precursor del col·leccionisme a Catalunya; a mitjans del segle XIX va començar a recollir elements arquitectònics d'edificis emblemàtics de Barcelona i altres localitats fins que al 1876 va convertir la casa familiar amb una casa museu.


El 1909 es publica el catàleg del Museu. El fons del museu conté elements del convent de la Mare de Deu de Jerusalem (que es trobava on ara hi ha el mercat de la Boqueria),del Palau menor al carrer dels templers de Barcelona, de la Casa Gralla del carrer Duc de la Victòria de Barcelona, del convent de Sant Pere de  les Puel·les de Barcelona, de les muralles de Barcelona, medallons de la sala del trentenari de l'Ajuntament de Barcelona o del Monestir de Poblet entre d'altres.


L'any 1917, el seu nét Francesc Santacana i Romeu  ( Martorell, Baix Llobregat, 1883 — Martorell, Baix Llobregat, 1936) ,  va edificar la façana del carrer d'Anoia i continuà augmentant el fons del museu amb les col·leccions de rajoles d'origen català, castellà, valencià i àrab de diverses èpoques de les que destaquen les anomenades d'oficis i les representacions d'escenes del martiri de Santa Eulàlia, procedents de l'antiga església parroquial de Santa Maria.


Contemplen el fons pintures flamenques del segle XVIII , dibuixos i pintures de pintors catalans del segle XIX i mobles antics propis d'una casa benestant de finals del segle XIX.


L’any  1965 la casa-museu va passar a mans de la Diputación Provincial   de Barcelona i serà gestionada per l'Ajuntament de Martorell.


L’any  1967 la Diputación  Provincial de Barcelona ,  incorporà el fons museístic la col·lecció de gravats de Jeroni Faraudo i Condeminas (1823-1886)


Entre l'any 1966 i 1969 es van fer obres de millores generals i acondiciament de l'edifici que van consistir en substituir el balcó i dues portes que hi havia en cada pis per tres finestres geminades d'estil neogòtic.


Es va construir un portal d'arc de mig punt adovellat, es va fer nova tota la fusteria d'interiors i exteriors, es van instal·lar reixes en les finestres i a la porta d'entrada es va forjar els escuts de la Diputación Provincial  de Barcelona i del Museu Santacana, es va construir una pèrgola, el brollador d'aigua del pati i la peanya d'escalons per la creu de terme.


Ens agradarà tenir noticia dels autors de la façana i de les successives reformes o modificacions de l’edifici a l’email castellardiari@gmail.com


Agraeixo a la Maria Estrella Ferrer Tallada la seva col·laboració, i alhora l’esperono a ella, i a tots els martorellencs, a  continuar persistint en la recerca de la memòria història, les administracions públiques, no ho van fer, no ho fan, i presumiblement no ho faran en el futur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada