dimecres, 10 de març del 2021

EL MAS SOCARRATS/SOBEIES/SOVELLES. VALL DE BIANYA. LA GARROTXA. GIRONA.

 

Li enviava a l’Olga Sacrest Roca,  una imatge datada  entre 1890 i 1916 , “Vista general de A. Subeyes de Sant Andreu de Socarrats”  del Fons Estudi de la Masia Catalana, i li demanava informació.

 



M’enviava fotografies actuals del mas – l’Olga l’havia retratat l’any 1986,per Patrimoni Gencat -  que evidencien que en aquests més de 100, en els que s’han produït  dues guerrers mundials, dues epidèmies  mundials, i en el nostre entorn es palpava breument la llibertat durant la II República,  i grans patiments en la resta d’anys de dictadures, dictablandas, “democraciola”,... , en aquest indret els canvis han estat inapreciables.






A l’enllaç ;    https://lagarrotxa.net/indrets/mas-sovelles  , expliquen 

:

Casal que es troba al peu de la muntanya de Sant Valentí, a prop de l’església de Sant Andreu de Socarrats.


La nissaga dels Socarrats comença el 1083 amb Berenguer de Puigpardines, senyor alodial de l’estada de Socarrats, militar, que pertanyia als homes de paratge i posseïen casa pairal privilegiada, estant exempts de tributs. El cognom Socarrats ha canviat al llarg dels anys: "Soccarrads" (segle XI), "Soccarratis" (segle XIV) i "Socarrats" (a partir del segle XVI).


Fins el 1496 es mantingué el cognom Socarrats. En aquesta data, Francesca de Socarrats es casa amb Narcís Sobeies i a partir d’aquí es van alternant els dos cognoms.

 

Els Socarrats pertanyien a la baixa noblesa de la Vall de Bianya. Un dels seus membres, canonge de Sant Feliu de Girona, es va oferir a pagar les despeses de la nova capella erigida al Sant Narcís a instàncies de la Confraria creada el 1307 per tal de guardar les seves relíquies. El 1322 es va fundar un benifet. Els patrons d’aquest benifet van ser els hereus del mas Socarrats.

 

El març de 1376, el rei Joan I, va signar a Girona un privilegi militar en el que reconeixia  que Ramon de Socarrats de la Vall de Bianya, descendia de generació honorable i que havia de tenir cavall i armes, pels mèrits contrets en les guerres que van sostenir els reis d’Aragó amb els de Castella.

 

El 1890 consta habitant el mas Sobeies-Socarrats, Joaquim Socarrats i Adroher.

 

A la casa s’hi han fet moltes reformes.


El 1700 Joan Socarrats hi fa una ampliació important.


El 1800, Andreu Socarrats hi torna a fer reformes.


El mas actual consta de dues estades, la dels propietaris i la dels masovers.


En el mur de la façana hi ha un capitell adossat amb dues cares gravades i una mena de creu al mig, procedent de l’església de Sant Andreu de Socarrats.


Entre la casa i l’església hi ha una font amb una inscripció que diu "SIMON SOCARRATS, 1739".


En els mapes actuals el nom del mas és “Sovelles”, diuen – sense raons que ho expliquin – que derivació del cognom Sobeies.


Si en teniu més dades sou pregats de fer-nos-les saber a castellardiari@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada