divendres, 5 de març del 2021

EL CASAL DE PUJOLRIU I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT JAUME. FALGARS. LA VALL D’EN BAS. LA GARROTXA. GIRONA.

 

L’Olga Sacrest Roca, pública  el 4 de març 2021, a Fotos Olot i la Garrotxa,  CASAL DE PUJOLRIU . Falgars d’en Bas. Documentat el 1390. L’actual casal fou construït el 1719 i ampliat el 1823. Te capella dedicada a Sant Jaume amb la data 1816.




La trobava al catàleg de masies que no dóna cap dada històrica:

http://ptop.gencat.net/rpucportal/AppJava/cercaExpedient.do?reqCode=veureDocument&codintExp=240566&fromPage=


En diuen alguna cosa més a :

https://lagarrotxa.net/indrets/mas-pujolriu


La casa té un oratori dins la propietat.


L’any 1370 apareix referenciat per primera vegada un membre de la família com a propietari del mas, en Benet de Pujolriu.


Blanca, filla d’en Bernat de Pujolriu, va casar-se amb Bernat Ferrer, hereu del mas Serra d’Abaix, el qual aportà a Blanca tot el seu mas, i per la seva banda, en Bernat de Pujolriu li donà en concepte de dot trenta-cinc lliures de moneda barcelonesa de tern.


El 1455 figura com a propietari Ramon de Pujolriu.


El 1520, Joan de Pujolriu es casa amb Fortiana Coromina, del mas Coromina de Falgars. El seu fill Francesc es casà amb Elisabet Fluvià, de Sant Privat d’en Bas.


En fan esment a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0053346.xml


Masia del municipi de la Vall d’En Bas (Garrotxa), dins l’antic terme de Joanetes.


És esmentada el 1390 amb el nom de Puig-alreu. El casal actual fou bastit el 1719 per Cristòfol Pujolreu i ampliat el 1823; la capella de Sant Jaume fou construïda el 1816.


No aconseguien imatges de la Capella de Sant Jaume de la masia Pujolriu - LA VALL D'EN BAS (CATALUNYA) els amics de :

http://campaners.com/php/campanar.php?numer=9911

 

No en diuen res a :

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_la_Vall_d%27en_Bas


Demanàvem  imatges de l’oratori/capella advocada a l’Apòstol Sant Jaume al Centrede Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)


Rebia a volta d’email un parell d’imatges datades el 19-IX-1978 de la Capella de Sant Jaume de la Masia Pujolriu, a Falgars d’en Bas (La Vall d’en Bas),  Garrotxa







Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.


Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Catalunya des de l’inici de la pandèmia declara  20.810. víctimes de la Covid.19

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


La Comunidad Autònoma de Madrid – que no actualitza regularment les dades -   declara 22.589.  víctimes de la Covid.19


https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210305_cam_covid19.pdf


Aquí i allà, les xifres son esfereïdores, i fins al moment present, ningú assumeix responsabilitats per aquest  "laissez faire, laissez passer" que comporta a nivell del REINO DE ESPAÑA una mortaldat estimada de quasi 175.000 persones.


Les previsions de l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) situen la caiguda de l’estaca l’any 2029, esperem  reduir aquest termini, i que puguem tornar en viure amb salut, amb llibertat i en democràcia.


Amén!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada