dilluns, 21 de juny del 2021

CASAL NÚRIA. SANT JULIÀ DE VILATORTA. OSONA

 

El Pere Albert Carreño retratava la façana del Casal Núria de Sant Julià de Vilatorta,  que va ser objecte d'obres de remodelació i ampliació a inicis del segle XX, per part del constructor Josep Mª Pallàs, pensem que es refereix a Josep Maria Pallàs Sala, casat amb  Teresa Sala Montells, i pare del mestre d’obres Miquel Pallàs Sala (1876-1943) casat amb Francisca Arisa Soler, i avi de l’arquitecte Camil Pallàs Arisa (Sant Julià de Vilatorta, 1918 – Roda de Ter, 12 de novembre de 1982), casat amb Carmen Arisa Albó.

http://hemeroteca-paginas.lavanguardia.com/LVE08/HEM/1982/11/13/LVG19821113-022.pdf










Quan a la descripció de l’edifici el mapa de patrimoni ens diu ; Edifici de planta irregular situat a la intersecció de dos carrers, fent xamfrà. Consta de planta baixa i tres pisos. La coberta és a dues vessants, amb teula ceràmica aràbiga, i un ampli voladís.


Disposa d'un bonic jardí lateral, que enllaça perfectament amb el conjunt.


Es tracta d'un antic edifici del segle XVIII, tal com indica una de les llindes amb la data "1764", que fou objecte d'obres de remodelació i ampliació a inicis del segle XX, per part del mestre d'obres Josep Mª Pallàs.


A la planta baixa, la façana és coberta per sòcol de pedra, a mode de fris, que emmarca les obertures. L'accés a l'interior de la casa es produeix mitjançant un portal de mig punt, situat a l'avinguda de Nostra Senyora de Montserrat, i per un portal més petit situat al carrer de Núria.


El primer pis presenta dos balcons, amb barana de ferro forjat.


A la façana principal, hi ha una gran galeria tancada per tres arcs de mig punt sostinguts per pilars, amb una destacada barana de forja. El parament de l'interior de la galeria és decorat amb pintures al fresc. La seva coberta és, alhora, el terra d'una gran balconada de fusta.


La façana dels pisos superiors és decorada per destacats esgrafiats, on es barregen els motius populars amb motius vegetals i àngels.


A la llinda del portal de tramuntana hi ha una llegenda que diu: "SOM FETA D'EN JOSEP PALLAS", amb l'emblema dels paletes al mig, amb una paleta i una maceta.


Destaca la fornícula cantonera, amb la imatge de la Mare de Déu de Núria, situada a la intersecció de les façanes de ponent i de tramuntana.


A la façana de migdia hi ha un magnífic rellotge esgrafiat, amb numeració aràbiga (de 7 a 6) i el lema "Totes fereixen, l'ultima mata".


A la façana nord hi ha un bust de Jacint Verdaguer on s'hi anomenen quatre virtuts: la prudència, la justícia, la fortalesa i la temprança.


No sabia trobar la signatura en cap dels esgrafiats.  Per edat però, cal excloure’n l’autoria de  Ferdinandus Serra , Ferran Serra i Sala (Barcelona, 1905 - 1988)


Ens agradarà tenir noticia de l’artista que s’encarrega de restaurar els esgrafiats a l’email castellardiari@gmail.com

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada