dilluns, 14 de juny del 2021

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PÚBLICA D’ARISTOT. EL PONT DE BAR. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE” DELS PIRINEUS

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

 

 


 

En aquesta ocasió , m’enviava una fotografia de l’edifici que havia aixoplugat l’escola pública d’ Aristot (Arestothe), avui una entitat de població del terme municipal del Pont de Bar,  que fou municipi independent fins a l'any 1970 quan s'agregà a Toloriu, com a precursor de l'actual municipi del Pont de Bar.


El poble se situa al cim d'un turó que domina la vall del riu Segre.


Quan al topònim el diccionari català valencià balear ens diu;  d’etimologia  incerta. En l'Acta constitució de l’església de la  Seu d’Urgell, apareix escrit Arestote. Segons Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) Est. 86, ve del basc Areiste ote, ‘esbarzer de l'alzinar’. 


La recerca dels edificis escolars anteriors i coetanis a la dictadura franquista és una tasca gegantina, està clar que a Catalunya el tema de l’educació s’havia considerat d’extrema importància, tant en l’àmbit civil, com des de l’Església catòlica.  El mot “ escolà “ té en la llengua catalana  - que ens consta és agradable a les orelles del bon Déu -  un doble significat, el que ajuda al prevere en els oficis religiosos, i el que va a escola.


Us preguem – de genolls si cal – que recolliu imatges dels edificis que aixoplugaven les escoles on anaven els vostres rebesavis, besavis, avis i pares, als vostres fills, nets, besnéts i rebesnéts els farà molta il·lusió tenir aquesta informació.    Esperem les vostres imatges i dades a coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com


No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.

 

Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada