dimecres, 23 de juny del 2021

SALUS PER AQUA. CALDEA. PARRÒQUIA DE LES ESCALDES-ENGORDANY. ANDORRA

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

 

En aquesta ocasió publica una fotografia del nucli de les Escaldes-Engordany, la setena parròquia d'Andorra, creada el 1978 a partir de l'antic quart homònim de la parròquia d'Andorra la Vella.


Els antics nuclis urbans de les Escaldes i d'Engordany es van unir l'any 1726.


 Avui formen un continu urbà amb Andorra la Vella, concentrant en l'àrea urbana dues terceres parts de la població del Principat




A la fotografia destaca la torre de Caldea, sense cap mena de dubte, l’edifici més icònic i més alt d’Andorra. Llegia  que mesura 80 metres i alberga 14 plantes.




L’arquitecte, Jean Michel Ruols, (
diseñador del Parc Astérix, de Thermapolis a Amneville les Bains - Francia -, del Water World de Bombay o  del Dubailand Alive Legends a Dubai),  es va inspirar en les torres de San Francisco i Londres per dissenyar-la. Com la resta de l’edifici, la torre està coberta d’un vidre que reflecteix les muntanyes i el paisatge, com si es tractés de miralls.


Durant els primers anys, molts es preguntaven què era aquest edifici tan estrany. La seva presència al centre d’Escaldes-Engordany crea un gran impacte, i les seves formes feien pensar que podia tractar-se d’una església.


Amb el pas del temps, tothom la identifica  com  Caldea,  i ha passat a estar integrada totalment en la silueta urbana del nucli i adust del  país.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada