dijous, 24 de juny del 2021

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PIA D’OLIANA A L’ANTIC CONVENT DE LA MAREDEDÉU DELS ÀNGELS. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGGUERIA “ IN PECTORE” DELS PIRINEUS.

 Parlava amb el  Enric Esteve Fité, i li explicava la meva dèria d’inventariar i donar a  conèixer els edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista.


Com quasi totes les coses bones la coneixença – de moment telefònica – es feia de forma casual. Havia publicat un enllaç a la publicació de l’escolapi, Joan Florensa Parés, arxiver de l’Escola pia de Catalunya “ L’Escola Pia d’Oliana(1690-1844)”, al que la Teresa Esteve, afegia ;  desprès dels escolapis, s’hi i van instal·lar els capellans de Sant Armengol de la Seu d’Urgell  que també vàrem tindre que marxar , els succeïen els professors de la fundació Ignasi Esteve , i el 21 de març del 1921 varen arribar els Germans  de les Escoles  Cristianes  , mes coneguts con els Germans de la Salle, que romandrien fins a l’any 1973,  data en la que van marxar d’Oliana


Patrimoni Gencat descriu l’antic Convent de la Marededéu dels Àngels com un  gran edifici que segueix l'esquema típic d'una masia, amb tres pisos i golfes.




L’havia retratat A. Moras, l’AntonioMoras Navarro, q.e.p.d, l’any 1986. Vista frontal del convent.


 La coberta és a dos vessants.


La porta principal s'obre al centre de la façana amb forma d'arc de mig punt adovellat. A sobre d'aquesta hi ha un petit nínxol, avui sense cap imatge. Al damunt hi ha un òcul. A ambdós costats de la porta s'alcen dos pilars en forma de grans pinacles adossats a la façana. La façana és totalment arrebossada.

 

Al tercer pis s'obren tres finestres a la part central, flanquejades per dos balcons a cada banda. A les golfes hi ha una petita galeria amb tres finestres d'arc de mig punt.


A la seva capella es venerava una imatge gòtica de la mare de Déu.






Jordi Contijoch Boada.  Vista interiorde la capella del convent.


Va estar també una escola professional


L’edifici acull avui la Llar de Jubilats, i fa funcions de magatzem municipal.  


Mossèn Josep Maria Viñolas Esteva, publica els Goigs de la Marededéu dels Àngels d’Oliana:

https://algunsgoigs.blogspot.com/2015/11/goigs-la-mare-de-deu-dels-angels-oliana.html


Esperem continuar  amb l’escola de les Germanes de la Sagrada Família d’Urgell, que acabarien marxant d’Oliana a les darreres dècades del segle XX.


 I de l’escola Publica que compartia l’edifici de l’antic Ajuntament.


https://agora.xtec.cat/ceip-santjordi-oliana/lescola/historia/


Ens cal la col·laboració a l’email coneixercatalunya@gmail.com de tothom per recuperar aquesta part de la memòria històrica,  els ho deveu als vostres pares, avis, besavis, rebesavis,.., i als vostres fills, nets, besnéts, rebesnéts,...


Catalunya us ho agrairà.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada