dimarts, 6 d’agost del 2013

TRESORS DE REUS. ESCOLA PÚBLICA PRAT DE LA RIBA.

M’aturava per retratar aquest conjunt escolar del que diu la fitxa tècnica ; edifici d'una sola planta, format per dos pavellons units mitjançant un altre que fa d'enllaç. La simetria de la planta respon a la separació entre sexes dels alumnes de l'escola en el temps de la seva construcció ( 1911-1917).


És obra de Pere Caselles i Tarrats (Reus, 1 de novembre de 1864 - 28 de juliol de 1936), arquitecte municipal de Reus.
Rebia el nom de “Camí de l’Aleixar” quan s’inaugurava l’any 1917; rebatejat com “PRAT DE LA RIBA”, per honorar la figura de Enric Prat de la Riba i Sarrà (Castellterçol, 29 de novembre de 1870 - 1 d'agost de 1917), primer president de la Mancomunitat de Catalunya (1914 – 1925).


El primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ) en respectava el nom, que serà modificat desprès del genocidi contra Catalunya, primer pel de “Calvo Sotelo”, i com “José Antonio” fins el 6 de març de 1981 - un cop superat el segon feixisme ( Dictadura de Francisco Franco ) en que s’autoritzava pel REINO DE ESPAÑA tornar-li a donar el nom “PRAT DE LA RIBA”,

La descripció tècnica ens explica que a l'exterior es combinen l'obra vista, la pedra de Vilaseca i els plafons ceràmics de color blau sobre blanc. El treball en pedra queda palès en els diversos capitells florals i els escuts que decoren les diferents façanes de l'escola.

L’educació és un valor absolut en els països democràtics, cal insistir en això, ara que des del REINO DE ESPAÑA, es laminen tots els drets civils i personals, com a conseqüència de la fallida econòmica a que ens conduïen les elits politiques estultes i corruptes, que lluny d’assumir-ne les conseqüències condemnen a fer-ho a la població.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada