diumenge, 4 d’agost del 2013

EL RUNAM ESFEREÏDOR DE SANT ANTONI DE PÀDUA DE L’ALEIXAR. EL CAMP JUSSÀ

Em decanto pel que fa al topònim de l’Aleixar per la forma de l'àrab al-aysar,el fertilíssim’.

Veia un rètol en el que amb fons negre ( indica que l’edifici està sencer ) hi ha una Capella dedicada a Sant Antoni de Pàdua; faig via pel camí fins arribar al camp de futbol, i en la tornada adverteixo unes runes sense cap dada informativa que presumeixo pertanyen a l’edifici religiós que s’esmenta en el llibre d'Actes del Consell del 1671.

Els nostres ‘amics’ francesos la saquejaven a plaer en els dies de la mal dita ‘ guerra del Francès’.

Els mateixos francesos – de fet la legió estrangera - formant part de les forces reials l’enderrocaven , durant la mal dita Primera Guerra Carlina – en realitat foren Guerres Civils, que tenien un clar transfon genocida, com la darrera de 1936-39 -. Consten propostes de refer-la que no trobaren el recolzament popular.

La no reconstrucció en va evitar noves profanacions, com va succeir tant al temple parroquial de Sant Martí, com a l’ermita de Sant Blai.

La descripció tècnica, és dolorosament certa; edifici de planta rectangular, del qual només en queden quatre parets. La paret del nord es conserva prou sencera. Obra de paredat, amb reforços de maons. La coberta havia estat a dues vessants.


No tinc aquí el recurs de demanar imatges a l’Arxiu Gavin, al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, a la comarca de la Noguera, als que enviaré però aquesta crònica amb la fotografia que recull l’actual estat d’incúria i abandó en que es troba Sant Antoni de Pàdua de l’Aleixar.

Amb una Administració Pública en ‘fallida tècnica’ com a conseqüència de l’estultícia i la corrupció de les ‘elits’ politiques del REINO DE ESPAÑA, pinten bastos per recuperar el patrimoni històric. Suggerim a l’Administració local que pinti de blanc l’interior del dibuix del rètol, això indica que l’edifici està malmès i/o en runes.

1 comentari:

  1. De la mateixa manera que per l'onze de setembre esta previst fer una cadena humana, els blogs també ens estem preparant per enllaçar-nos

    ens agradaria que us afegíssiu al projecte i si podeu fer-ne difusió

    animeu-vos !!

    http://cadenablogs-11setembre2013.blogspot.com/

    ResponElimina