dimarts, 6 d’agost del 2013

EDIFICI DEL CONSISTORI DEL MORELL. TARRAGONÈS

Els esgrafiats de l’edifici de l’Ajuntament del Morell, a la comarca del Tarragonès, em feien pensar en Ferran Serra i Sala (Barcelona, 1905 – 1988) un dibuixant, esgrafiador i escultor, conegut com Ferdinandus Serra. Per descomptat a les dades ‘tècniques’ en relació a aquest punt, ni un mot.


La construcció del castell es duia a terme l'any 1778 en temps de Plàcid de Montoliu i de Bru, que va ser Diputat a les Corts de Cadis i regidor de l'Ajuntament de Tarragona; el finançament cal reverenciar-lo per l’època amb els ‘diners d’Amèrica’. El promotor fou l'únic membre de la família que gaudí del patrimoni, donat que l'any 1835, es van decretar la supressió dels senyorius.

La façana principal de l’edifici – dit castell en alguns llocs - dóna a la plaça i s'hi accedeix mitjançant unes escales.

Aquesta façana reflexa un planta baixa amb arc rebaixat i dues finestres a banda i banda. El segon pis presenta triple balconada, la porta de la qual està emmarcada amb carreus com els de les cantonades de la casa, damunt del balcó central es pot observar l'escut heràldic dels Montoliu.


Les golfes tenen tres finestres que guarden la simetria de tot el conjunt de la façana, que està rematada per una cornisa amb decoració de perletes. El conjunt és força senzill, però cal destacar els esgrafiats de la façana que avui només són ombres i que representen, dins quadrats, cavallers. També hi ha ornamentació floral damunt les finestres i les portes.

L’edifici és actualment de titularitat municipal, i acull l'Alcaldia, la secretaria, la sala d'actes, la sala de recepcions, la biblioteca, ...


Davant de l’edifici de l’Ajuntament hi ha una estàtua de ferro (1998), representant una mà gegantina collint avellanes.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada