Miguel Sánchez Reina visitava Tortosa, i retratava entre altres indrets el seu mercat; la fotografia em portava records dels anys en que no hi havia ‘parades fitxes’ , i entrava al mati per esmorzar una baldana, abans d’anar a visitar la família, i sempre quedava bocabadat per la paret plena de bacallà sec, hi havia fora, al davant , un mercat del peix que s’ha enderrocat, i Tortosa , brillava amb llum pròpia al món de la gastronomia gràcies al Sibony o Siboney. Entre aquells i aquests dies, només hi ha en comú, la percepció quasi física de la misèria econòmica, que curiosament devem a capitostos gallecs, oi ?.
L’any 1884 s'encarrega a Joan Abril i Guanyabens (Mataró, abril de 1852 - Tortosa, juliol de 1939), el projecte del Mercat Municipal.
Per motius econòmics – a Tortosa li sobra ‘consens’ o li falta capacitat de lideratge - molts elements del projecte inicial d'Abril no es van realitzar; la claraboia , els ventiladors centrals que recorrien la carena, un passatge interior elevat per col•locar més caselles...
L'estructura metàl•lica s'encarregà a "Torras Herrerias y Construcciones S.A.", dirigida per Joan Torras i Guardiola (Sant Andreu de Palomar, 1827 - Barcelona, 1910 ) arquitecte i mestre d'arquitectes com Elies Rogent, Antoni Gaudí i August Font.)
Fins juliol de 1926 Joan Abril i Guanyabens , també va ser l'arquitecte del bisbat de Tortosa, redactant diferents projectes de restauracions arreu del territori diocesà així com treballs per a la Catedral i el palau episcopal gòtic de Tortosa, el projecte per al campanar de Xerta l'any 1910, el convent de les Mínimes a Móra d'Ebre (1894), etc. Com a arquitecte diocesà bastí el Temple de la Reparació (1903 benedicció; carrer de la Mercè) i la imponent església del Roser (1914) al barri de Ferreries.
La descripció ens diu ; edifici aïllat aixecat entre la Plaça de la Pau, carrer Felip Pedrell, Plaça del Mercat i Avinguda Generalitat, amb orientació paral•lela al riu. La planta és rectangular i d'una sola nau (84 metres x 32 metres ), amb una porta oberta enmig de cadascuna de les quatre façanes. A l'espai central es situen tres fileres de parades, i en els laterals, aprofitant l'espai entre contraforts, hi ha caselles també de venda. En alçat s'aprofiten els espais entre contraforts per obrir allargades finestres, que aprofiten també el semicercle de la porta a les dues façanes principals. La coberta es composa de 14 jàsseres armades de ferro laminat, amb forma parabòlica i 26 metres de llum, sense cap tirant, que es sostenen sobre els contraforts, d'obra cuita i pedra. Del terra a la carena de la coberta, a dues aigües, hi ha 22 metres, els murs tenen una alçada de 12 metres i els laterals i 15'30 metres els cantoners. A l'exterior, les portes principals són de mig punt amb arquitrau i timpà obert per finestres radials.
L’any 1941, "Regiones Devastadas" comença la reconstrucció i reforma, com a conseqüència dels estralls soferts en el genocidi contra Catalunya 1936-39
L’any 1948 es du a terme la construcció de botigues adossades a la façana lateral est.
La decoració actual és senzilla, ja que està molt mutilada pels efectes de la contesa bèl•lica. Es juga amb el maó vist i estucat. Els contraforts es coronen amb merlets. En els arcs de les portes hi ha alternança de dovelles en color blanc i roig.
Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada