divendres, 23 d’agost del 2013

ERMITA NOVA DE SANTA MARIA .TORRELLES DE FOIX. EL PENEDÈS SOBIRÀ

M’encuriosia el comentari de la fitxà tècnica, de l’església que retratava l’ Àngela Llop Farré ; Santa Maria de Foix va ser construïda l’any 1893, en suprimir-se l'antiga parròquia de Santa Maria després de la mort violenta del darrer rector mossèn Josep Pallerols.


En la meva recerca trobava; A les 8 del matí del dia 21 de gener de 1896, en Nicomedes Mendez ( botxí professional ) va dur a terme l’execució a Vilafranca de quatre persones, la Teresa Penas, en Josep Puig, en Josep Esteve i en Salvador Batlle, que la justícia havia declarat culpables d’haver assassinat al rector de Foix, mossèn Josep Pallerols. Expliquen les cròniques que 20.000 espectadors van veure com girava el garrot en el que el botxi va introduir una modificació anomenada “versió catalana” , consistia en un punxo posterior que trencava el bulb raquidi de l’engarrotat.


La descripció tècnica de l’edifici religiós ens diu ; És un edifici de planta rectangular, amb coberta a dues vessants, de teula àrab. Dins hi ha la rectoria i la capella, a la qual es pot accedir per un porxo d'arc ogival diafragmàtic. A la part superior hi ha un petit campanar d'espadanya, de dues obertures. Pica baptismal. És lleugerament troncocònica amb les costats còncaus. Està muntada sobre un petit pilar quadrat de 55 cm de base i 30 cm d'alçada. Tot el conjunt està tallat en un únic bloc de pedra. És tota llisa sense cap motiu decoratiu, si exceptuem tres bandes o faixes de 7-9 cm d'amplada que l'envolten, un a la boca, un altra al ventre i una tercera al punt on s'inicia el peu.

Es troba situada al peu de la carretera de Sant Martí Sarroca a la Llacuna.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada