dilluns, 19 d’agost del 2013

MODERNISME AL PAPIOL

El tren va arribar al Papiol l’any 1856, amb la inauguració del tram de Molins de Rei a Martorell, en el cens de 1857 el nombre de veïns era de 1.100, la decisió política d’aïllar aquesta població de les grans infraestructures, farà curiosament que es doni al Papiol un ‘creixement qualitatiu’ , 1027 veïns a les acaballes del primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ); al contrari que la major part de poblacions de la comarca del Llobregat jussà, dit BAIX per traducció del mot castellà BAJO, i per evitar l’ús dels sobirà/jussà propis de la llengua catalana, proscrita pel REINO DE ESPAÑA, malgrat el que diu Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias, mundialmebt conegut per anar a caçar elefants mentre la població civil pateix tota mena d’estretors, com a conseqüència de l’estultícia i la corrupció de les elits politiques.

L’Ajuntament del Papiol no disposa d’un Catàleg de Patrimoni en línia; pensem que això no té cap relació amb el fet que l’autovia A-2, i l’autopista AP-7, optessin per deixar al Papiol sense comunicació, malgrat malmetre pràticament les millor terres del seu terme.

Retratava una casa al carrer d’Ignasi Iglesias, 12 ; ni una paraula del promotor, ni del mestre d’obres i/o arquitecte, ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com


La descripció tècnica ens diu ; edifici d'una sola planta construïda sobre un desnivell. La planta és rectangular, i se li ha adossat una torre de base quadrada de dos cossos. Té moltes obertures. L'accés es realitza per un petit porxo flanquejat per dues columnes amb capitell corinti. Les finestres i les portes estan remarcades, sempre a la part superior, per estructures decoratives, molt finetes de maó. El sostre es pla i vorejat per una cornisa que es recolza sobre motllures. La torre presenta finestres polilobulades, algunes dividides per petites columnes corínties, i el seu sostre és a quatre vessants.

El Papiol és un dels indrets ‘més visitables’ i alhora ‘menys visitats’ de l’entorn de la megalòpolis barcelonina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada