dissabte, 13 de juliol del 2013

TORRE COMBELLES DE SANAÜJA. LA SEGARRA. LLEIDA

Ens aturàvem a dinar el Josep Olivé i Escarré, i l’Antonio Mora Vergés, a la dita Torre Combelles, situada a pocs metres de la carretera, damunt d'una elevació de la mateixa finca, en terme de Sanaüja, a la comarca de la Segarra, a la província de Lleida.


Torre Combelles, és un edifici de caràcter senyorial en el que s’hi desenvolupa avui – de forma més que correcta – l’activitat de restauració.

Trobava unes dades a : http://www.flickr.com/photos/cinglesdeberti/8669411012/

Edifici del segle XVIII , amb perfil allargassat (més de 12 metres de llargada), flanquejada per dos cossos elevats a manera de torres de planta quadrada a banda i banda. La part inferior de la façana presenta dos portals d'arc escarser; el de la dreta correspon a l'entrada principal, que accedeix a l'escalinata del primer pis, a l'esquerra de la qual i al fons d'aquest primer nivell se situa la cuina, i l'altre d'entrada a una àmplia estança voltada d'arestes i amb diversos pilars de suport, que albergava algun tipus de magatzem o estables, d'acord amb les menjadores que s'hi observen al mur del fons. Aquest primer nivell de la façana presenta una sèrie de petites obertures pròpies d'aquestes dependències, i una petita porta subsidiària a la dreta.

Pel que fa al pis principal, el de residència, la façana té una sèrie d'obertures simètriques, corresponents a la sala principal que trobem al centre; mentre que les altres habitacions i dormitoris amb alcova se situen als extrems i, principalment, a la part posterior.

Les dues torres són cobertes a quatre vessants amb ràfec, per sota de la qual, a la torre de l'esquerra, hi ha tres finestrals rebaixats, mentre que a la de la dreta només n'hi ha dos però majors, fruit d'una renovació posterior.

A l'extrem de llevant de l'edifici s'hi afegí, en una ampliació posterior, una galeria amb balaustrada de pedra i amb cinc arcs de mig punt a llevant (10'5 metres de longitud) i dos a migjorn, coincidint amb la façana principal (3'3 metres) i tots fets amb llosetes. Tres finestrals s'obre sota la balaustrada, la façana lateral de la casa, a partir de la qual s'aixeca un mur i altres dependències annexes posteriors.

Feia una breu ressenya de la que fou Capella de Sant Joan.

“una bona anomenada és millor que un bon perfum “ Coh 7,1. Podreu comprovar-ho posant Torre Combelles al vostre cercador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada