dimarts, 16 de juliol del 2013

ERMITA DE LA MARE DE DEU DE LES FLORS DE MAIG DE TORREFETA. LA SEGARRA. LLEIDA

No trobava cap dada del mestre d’obres i/o arquitecte autor del projecte d’aquesta esglesiola de factura ‘moderna’, d’estil neoromànic, que està datada al segle XX, sense altra indicació; a reserva de modificar-ho diria que es obra del segon feixisme, Dictadura de Francisco Franco Bahamonde. Sou pregats de fer-nos arribar les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com


La descripció tècnica ens diu : Ermita d'una sola nau. A la façana principal, entrada amb arc de mig punt, amb frontal llis, sostingut per dues columnes amb el fust llis.


Te campanar d'espadanya amb una sola obertura. Te decoració amb arcs cecs i bandes llombardes. L'absis semicircular, amb una petita obertura.

La resta de façanes amb decoracions llombardes. La coberta és de dues vessants, acabada en teules.

Rebia un e-mail del Jaume Moya [Camins de Sikarra: http://caminsdesikarra.com ] , en el que m’explica que l’ermita fou construïda entre 1947-1957, segons el projecte arquitectònic de Josep Garganté, de Torrefeta, i el patrocini econòmic de Gabriel Benet Campabadal ( 1888 + 17.05.1976 ) , de la Morana, per celebrar-hi l’aplec de cloenda del mes de Maria, al maig. El lloc triat fou l’esplanada de Nial, cruïlla equidistant de la Morana, Sant Martí, Torrefeta i Gra i un punt elevat per fer-la visible des dels quatre pobles.

Anteriorment, al lloc s’alçava una creu de pedra que albergava la imatge des de 1939.

La capella és d'estil neoromànic, de petites dimensions, d'una sola nau coberta amb volta de canó capçada per un absis semicircular. Els murs exteriors estan decorats amb bandes llombardes i lesenes, imitant la decoració del romànic llombard. A la façana principal, la portada és d'arc adovellat amb dues columnes sobre podi, rematades per capitells decorats amb motius vegetals, i, sobre la vertical, s’alça un petit campanar de cadireta d'un ull. L'aparell constructiu és de carreus ben treballats, aprofitats de properes edificacions en ruïnes, i la teulada de dues vessants està coberta per teula àrab.

L'interior està decorat per pintures murals inacabades.
Representen personatges reals en actitud de fer una ofrena floral a la Verge, que es representa com una jove fent punta al coixí, acompanyada de dues nenes que fan costura i lectura, respectivament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada