dimarts, 23 de juliol del 2013

NOTRE DAME DU MONT-ROUGE. ELS PLANS DE SIÓ. LA SEGARRA. LLEIDA

Ens costava – per les seves mastodòntiques proporcions – retratar aquesta església que fou refeta l’any 1872 – amb els diners d’Amèrica- , i que en aquesta població situaven - gràcies a Déu - a la part nova del poble, recordeu que a les Pallargues, es decidien per encaixonar-la.


Ens explica la descripció tècnica que l’element més destacable de la façana principal és la portalada realitzada amb un arc rebaixat amb la clau ornamentada, i envoltada per dues pilastres adossades que presenten l'estructura de base, fust i capitell d'estil corinti, per damunt de les quals apareix un frontó partit, interromput per un escut central, un sobre relleu buidat a la pedra, amb la lletra "M", una corona i sobre la inscripció "I.H.S.", amb la data de 1872.

Per damunt de la portalada apareix un rosetó ben treballat i damunt aquest hi ha una espitllera circular, elements situats en l'eix de simetria central. A les vores s'hi troba dues petites espitlleres verticals i entre la portada i el rosetó apareix un arc de descàrrega el•líptic per a la portada. La part superior de la façana està emmarcada per una cornisa, amb una gran voluta a cada banda; aquestes continuen el coronament lineal i inclinat fins a l'eix central, on hi ha una creu. A la part baixa del coronament hi ha un acabament i sobre la voluta, a igual distància entre la creu superior i l'acabament inferior, n'hi ha un altra. El campanar és de mitjan segle XVIII. De la base quadrada en el primer traç d'alçada, es passa a la forma octogonal i en tercer traç apareix l'obertura a les quatre cares base i un coronament a la part superior. Aquestes tres parts són emfatitzades per unes franges que envolten el campanar. El cobriment està fet amb una petita cúpula o estructura de fusta.

No podíem accedir a l’interior, com acostuma a ser dissortadament habitual.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada