divendres, 26 de juliol del 2013

CAPELLA DE NOSTRA SENYORA DE LA SALUT. LA MOIXINA. OLOT. LA GARROTXA. GIRONA

Els campanars deuen activar algun mecanisme en el meu interior, que em permet més que veure’ls , preveure’ls, com en succeïa en aquesta ocasió, quan sortíem del paratge de la Font Moixina el Josep Olivé Escarrñe, i l’Antonio Mora Vergés.

En la meva recerca d’informació trobava que s’aixecava per iniciativa de Mossèn Joan Delgar , rector de la parròquia de Sant Esteve d'Olot, "qui vegent que molts dels habitants del vehinat de las Deus, després del treball y fatiga de tot lo dia, se donaven la pena de fer mitja hora de camí al acabar el jornal per anar á la parròquia per a fer les devocions"; va acordar de construir-hi una capella i les obres començaren el 27 de setembre de 1883: Narcís Conill va fer donació dels terrenys i els veïns contribuïren amb les almoines i amb el treball.

El 15 d'octubre de 1884 la capella va quedar llesta per estrenar-se. Els documents diuen que "fou cap feyner y empresari Josep Carré de Ridaura".

En els dies foscos del darrer genocidi contra Catalunya 1936-39, va patir una severa destrucció.

A l'any 1942 es va fer una primera restauració per part dels vencedors feixistes.


L'any 1984 va caldre fer una nova restauració. Se'n va encarregar la parròquia de Les Fonts i degut a la vinculació que la capella té dins la creativitat artística dels pintors olotins, es va demanar a tots aquells artistes que poguessin, de fer una donació d'una obra, per tal de fer una exposició i reunir diners per l'arranjament dels teulats i pintats de la capella. S’hi exposaven obres de Josep Berga i Boix (La Pinya, La Garrotxa, 25 d'octubre de 1837 - Olot, La Garrotxa, 8 d'octubre de 1914), Pere Gussinyé Gironella (1898-1980), Josep Pujol i Ripoll (Olot, Garrotxa 1905 - 1987), Ramon Barnadas Fabregas (1909-1981),...


Trobava uns Goigs d’aquesta esglesiola advocada a Nostra Senyora de la Salut , tinc la sensació personal que es troba avui com la major part d’esglésies ‘catòliques’ ‘ voltada de soledats’.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada