dimarts, 9 de juliol del 2013

LA CASA DE DÉU I LA PORTA DEL CEL. ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT HILARI SACALM

El temple parroquial, dedicat a Sant Hilari de Poitiers , bisbe i doctor de l’Església, és la prova fefaent de l’influencia que varen tenir en aquestes terres els anomenats ‘francs’ en èpoques remotes.

És un edifici de tres naus (les naus laterals resulten de la construcció de capelles laterals, de manera que la nau central és més alta que les laterals). Els arcs formers són arcs de mig punt sostinguts per petits pilars .A la dreta hi ha les capelles del Sant Crist, del Sagrat Cor, de Sant Isidre i de la Puríssima. A l'esquerra hi ha el baptisteri amb pintures de Xandri ( ens agrada rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com la identificació total d’aquest artista ), l'altar de la Verge del Sagrat Cor i una capella del Santíssim amb pintures de Joan Massagué, fetes després de la Guerra Civil, i originals de Victorià Codina i Langlin (Barcelona, 1844 —Londres), en els dies foscos del genocidi contra Catalunya 1936-39 , recinte es convertí en mercat – antecedent de l’actual Mercat Embolicat - i es malmeté molt, va desaparèixer la doble escala, en part ara ubicada a la sortida lateral, i es tornaren a fer a l’entrada de la plaça, les actuals, que són de l’any 1941.

A l'Altar Major, hi ha figures de Sant Hilari, flanquejades per Sant Josep i Sant Joan Baptista. Una línia d'imposta motllurada marca el pas al sostre. El sostre és de volta de canó interromput per llunetes que són finestres que il•luminen la nau central. Sobre el primer tram de la nau central, hi ha un cor. La façana està decorada amb uns esgrafiats on es representen diferents escenes religioses - ens preguntem si l’autor va ser Ferran Serra i Sala (Barcelona, 1905 - 1988) -.


Sobre la porta d'entrada (a la que s'hi accedeix a través d'una escala doble), en arc de llinda o arc pla, hi ha la inscripció: "DOMUS DEI ET PORTA COELI". I a sobre de la porta, una finestra a manera de gran timpà obert protegida amb una reixa treballada de ferro forjat. Corona la part central de la façana un frontó rematat per una creu. A dreta i esquerra, dues bases de torre-campanar, tot i que només la dreta és un campanar, i la del costat esquerra possiblement ho hagués hagut de ser. La façana està arrebossada, pintada i decorada amb esgrafiats. A l'interior es conserven restes del temple romànic com un mur al sud, i restes d'una porta (desplaçada del lloc original), amb dues arquivoltes amb motius vegetals i entrellaçats (ara és la porta del baptisteri). També un absis a l'exterior, que segurament pertany a aquest temple.

A l'interior es conserva la sepultura de Ramon de Gurb i d'Almanda de Blanes (Sege XIV). Sostinguda per dos lleons que sostenen els escuts dels Gurb (muntanya amb flor de llis) i els Blanes (creu bisbal), la tomba és de pedra i està decorada amb els mateixos escuts flanquejant un escrit que indica qui està enterrat allà. Unes decoracions vegetals voltegen els escuts i la inscripció. El campanar, el coronament superior del qual és obra de Josep Maria Pericas i Morros (Vic, Província de Barcelona, 27 d'agost de 1881 - Barcelona, 1 d'abril de 1966) , és de planta quadrada, i sobre la base hi ha una estructura octogonal en la qual hi ha quatre finestres en arc de mig punt, amb les campanes, i un rellotge a la paret sota el qual hi ha esculpida en un carreu la data 1870. Aquesta estructura octogonal, està coronada per una balaustrada i una torrella també octogonal, amb obertures en arc de mig punt amb campanes amb una teulada de teules de ceràmica vidriada de color verd. Sobre aquesta teulada hi ha una estructura de ferro forjat, amb una campana, una banderola de ferro forjat amb la data 1922 i una creu.

Que Sant Hilari Sacalm no tingui un Catàleg de Patrimoni en línia al segle XXI, demana una explicació de les Autoritats Civils.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada