dimarts, 9 de juliol del 2013

SANT MATEU DE JOANET. ARBUCIES. LA SELVA

M’aturava per retratar l'església parroquial d’aquest petit nucli que pertany al terme d’Arbúcies; l’edifici fou totalment transformat l’any 1619, i novament l’any 1890 quan s'aixecà el campanar.

No trobava cap dada relativa als dies foscos del genocidi contra Catalunya, però a l’any 1940 es va construir un pont modern que encara ara comunica l'església amb l'antiga rectoria, a la torre campanar llueix un rellotge.


L'edifici actual té una nau allargada, completada per un absis semicircular amb capelles, afegides al segle XVII, i dependències diverses annexes.


Davant la façana hi ha una fornícula empotrada dins un petit templet situat damunt una pilastra de rajol, de construcció moderna. Darrera el vidre hi ha la imatge de le Verge amb el nen en braços i un rosari. Al peu de la columna hi ha una peça de ceràmica amb la inscripció "Jesús senyor nostre ja ha estat massa ofès, reseu el rosari que és font de mercès". Per accedir a l'església, hi ha unes escales de pedra a la part posterior del temple que són fetes a partir de llindes i lloses tombals, les quals devien formar part del terra de l'església. En alguns graons es llegeixen les inscripcions corresponents a tombes dels rectors dels segles XVII i XV

La façana és senzilla amb porta adovellada i dues obertures d' ull de bou, una al damunt de la porta principal i l'altra a l'esquerra, sobre una petita finestra. L'entrada és d'arc de mig punt, envoltada amb pedra.

A la dovella central de l'arc hi ha la inscripció: "Restaurata Anno sancto 1950". A la part posterior, es troba el campanar, al sud de l'absis, de planta quadrangular i teulat punxegut a quatre vessants i a diferència de la coberta de l'església, és de pedra de pissarra, obra del segle XIX, quan es va substituir per l'antic campanar d'espadanya. Es va construir al mateix temps que es feia una nova façana que el 1947-1950 es va tornar a renovar. El parament exterior i interior és arrebossat i pintat. La nau central és coberta amb volta de canó i l'absis amb volta de quart d'esfera que s'obre a la nau sense cap plec però amb un arc avançat que fa d'arc presbiterial. La part de l'altar es diferencia de la nau perquè es troba més elevada a partir de dos graons.

No trobava cap explicació – raonable - perquè s’alcés una església en aquest indret, amb l’advocació d’aquest apòstol, evangelista , i màrtir, quina festivitat és:

el 21 de setembre per l'Església Catòlica Apostòlica Romana
el 16 de setembre per l'Església Catòlica Apostòlica Ortodoxa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada