divendres, 29 de març del 2013

ERMITA DE SANT JAUME DE LES TORRES DE CAS.ÀGER. LA NOGUERA

Rebia unes bellíssimes fotografies del Joan Farré Farré, d’aquesta esglesiola, situada als alts de Montclús, a 904 metres, no gaire lluny de Montesquiu, dins del terme d’Àger, a la comarca de la Noguera. Se’ns explica – com un fet molt ressenyable - que l’edifici es va voler traslladar a l'Autopista com a element decoratiu, i que la proposta va topar amb fortíssima oposició per part del municipi, que va acabar aconseguint-ne la restauració, en el seu lloc original.



La descripció tècnica ens diu : edifici d’una sola nau d'una nau amb tres alçades creixents des de l'absis fins a la nau amb nínxols als murs interiors. El tram de la nau comprès entre l’absis i el primer arc toral és una mica més ample que la resta i més baix, diferència que s’aprecia millor a l’exterior. Sembla que aquest correspon a la primera etapa de construcció de l’edifici que hom situa entre el segle XI i principis del XII. A darreries del segle XII es devia allargar la nau a partir del mur de ponent.

Té dues portes a la façana de migjorn, finestra espitllera a l'absis i lateral, i espitllera en creu al mur de ponent.
Els arcs torals, reforç de la volta de canó, són continuació dels pilars rematats per capitells amb els relleus dels nobles de l'època.

Els murs són de filades de carreus de pedra i la coberta ha estat restaurada amb lloses de pedra.

Hi ha noticies que l’església romànica de Sant Jaume de Cas, l’any 1592 era oberta al culte, i que al segle XVIII al lloc hi havia un hospital de caritat.

Sou pregats d’ampliar i/o corregir aquestes dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada